Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pedagogy budou testovat na několika místech v kraji. Připraveny jsou také mobilní týmy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 12. 2020 16:28
  • Covid-19
  • Sociální
  • Školství
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Liberecký kraj udělal rychlý průzkum zájmu o dobrovolné testování antigenními testy mezi pedagogy v regionu. Téměř 35 % z nich se chce nechat otestovat. Kraj proto ve spolupráci s páteřními nemocnicemi od pondělí 7. prosince zřídil čtyři testovací místa. Vedle toho bude fungovat i jeden mobilní odběrný tým Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a mobilní tým Krajské nemocnice Liberec.

„Jsem rád, že testování bude k pátku spuštěno. Je to jistá forma prevence a jedna z možností, jak včas podchytit a zamezit šíření onemocnění COVID,“ řekl hejtman Martin Půta.

„Do školních zařízení v našem regionu jsme poslali anketu s otázkou, zda mají pedagogičtí pracovníci zájem nechat se otestovat. Tři tisíce pedagogů vyjádřily souhlas s dobrovolným podstoupením antigenního testu,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Dan Ramzer.

Pedagogické pracovníky budou testovat čtyři páteřní nemocnice v kraji. V pátek 4. prosince začnou s antigenními testy pracovat odběrová místa v Krajské nemocnici Liberec a v Masarykově městské nemocnici v Jilemnici. V pondělí 7. prosince se přidá Nemocnice Jablonec nad Nisou a také Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Během následujících dnů se připojí i Zdravotní ústav ve Vratislavicích nad Nisou.

„Čtyři odběrová místa v nemocnicích doplní jeden mobilní odběrný tým složený z hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, který s podporou páteřních nemocnice bude operovat na území celého kraje. Na Liberecku, Turnovsku a Frýdlantsku jej posílí další mobilní tým Krajské nemocnice Liberec,“ vysvětlil Vladimír Richter, radní pro zdravotnictví. „Odběrná místa zvládnou otestovat zhruba třicet klientů za hodinu. Ve všední dny budou v provozu minimálně čtyři hodiny denně, převážně v odpoledních hodinách.“ 

Pedagogové se musí objednat ve stávajícím rezervačním systému, který naleznou na webu každé ze čtyř páteřních nemocnic a webových stránkách Libereckého kraje. Antigenní odběrové místo bude řádně označeno a odděleno koridorem určeným pro pedagogické pracovníky. Každý z nich se musí prokázat potvrzením od zaměstnavatele (viz příloha), jehož součástí je také informace o tom, že od PCR testu s pozitivním výsledkem uplynulo více než 90 dnů a že současně nebyl v posledních pěti dnech proveden antigenní test s negativním výsledkem. Takové osoby totiž není třeba testovat. V prohlášení také musí zaznít informace, že dotyčný není ani v izolaci ani v karanténě. Testování pedagogických pracovníků na přítomnost koronaviru prostřednictvím POC antigenních testů se provádí na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.

Nepedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení dostanou příležitost k otestování od 18. prosince 2020, spolu s ostatní veřejností.

Provozní doba odběrových míst pro antigenní testy:

Krajská nemocnice Liberec: pondělí, úterý, středa: 13–17 hodin 

Masarykova městská nemocnice v Jilemnici: pondělí, středa, pátek: 13–17 hodin

Nemocnice Jablonec nad Nisou: od pondělí do pátku: 12–16 hodin

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa: pondělí, středa, čtvrtek: 10–14 hodin

Krajská nemocnice Liberec provede v pátek 4. prosince v 13:30 ukázkový odběr antigenního testu u pedagogických pracovníků na standardním testovacím místě na Husově ulici v Liberci.

  • Potvrzení o zaměstnání pedagogického pracovníka pro účely Ag testu LK (.docx)
    35 kB
    03. 12. 2020 16:34

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky