Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přednáška v Oblastní galerii přiblíží francouzské zahrady 

05. 10. 2022

Architektura přetvořila obraz Ráje z knihy Genesis do podoby Rajského dvora jako pravidelné symetrické zahrady a daný způsob se respektoval při tvorbě zahrad po staletí. Tyto principy při příležitosti zakončení výstavy obrazů Krajiny zázraků v neděli 9. října 2022 od 16 hodin na přednášce generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Zdeněk Novák vystudoval Mendelovu univerzitu v Brně v oboru sadovnictví-krajinářství a na Fakultě architektury ČVUT v Praze absolvoval postgraduální kurz Památková péče. Působil v mnoha institucích, například ve Výzkumném ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích či
v Národním památkovém ústavu. V roce 1993 se stal ředitelem Památkového ústavu v Brně. Byl iniciátorem zápisu Lednicko-valtického areálu na seznam UNESCO. V roce 1995 jej ministr kultury Pavel Tigrid jmenoval svým náměstkem pro kulturní dědictví. Na jeho podnět byla roku 2001 zapsána na Seznam světového dědictví Vila Tugendhat. Zdeněk Novák se soustavně angažuje v péči o historické zahrady a kulturní krajinu a přispívá k propagaci jejich hodnot publikacemi a přednáškami. Od roku 2020 je generálním ředitelem Národního zemědělského muzea.

Na své přednášce návštěvníkům objasní základní principy tvorby francouzských zahrad na příkladech zahrad zámků Aranjuez, Vaux-le-Vicomte, Versailles, Großsedlitz, Lednice, Slavkov, Sychrov, Zákupy a dalších. Přednáška se uskuteční v Atriu u příležitosti slavnostního zakončení výstavy Krajiny zázraků, která představila tvorbu turnovského rodáka Jana Jiřího Hertla. Soubor obrazů ze zrušeného františkánského kláštera, který patří k vrcholům barokního malířství, mohli návštěvníci spatřit v nebývalém rozsahu a řadou nově restaurovaných obrazů. Výstavu připravila Oblastní galerie Liberec ve spolupráci s Muzeem Českého ráje v Turnově a zhlédlo ji více než 8000 návštěvníků.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324