Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prohlášení členky Rady Libereckého kraje Květy Vinklátové k architektonické studii obnovy Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 06. 2020 14:18
  • Rozvoj

Sdílet článek

Práce na studii započaly v roce 2017 a předcházela jim řada odborných konzultací a průzkumů. Na základě diskuze se členy odborného pracovního týmu zadal spolek Ještěd 73 vypracování srovnávacích studií. Nejednalo se tedy o architektonickou soutěž podle pravidel Komory architektů ČR. Osloveno bylo 28 špičkových architektonických kanceláří z celé České republiky. Zadáním bylo vypracovat studii, jejímž cílem bylo zjistit, jak by oslovení architekti přistoupili k řešení dvou úkolů, a sice řešení ochozu a zimního vstupu vysílače a horského hotelu Ještěd.

Na výzvu reagovala architektonická kancelář SIAL a architekti Ondřej Císler, Petr Stolín, Jan Šepka, Tomáš Hradečný, Kamil Mrva a Jiří a Tomáš Krejčíkovi. V porotě, mimo zástupců majitele objektu, byli členové spolku Ještěd 73, a co je podstatné, architekti prof. Ing. akad. arch. Jiří Suchomel, prof. Ing. arch. Miroslav Masák, akad. arch. Otakar Binar a doc. Ing. arch. Petr Vorlík PhD. To byli odborní garanti s hlavním a rozhodujícím slovem. Vypracovaná studie byla schválena odbornou radou generální ředitelky Národního památkového ústavu, která ji přijala velmi pozitivně. Kladné závazné stanovisko k architektonickému návrhu obnovy Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd vydal také Krajský úřad Libereckého kraje. Koncept je autorským dílem ARN STUDIA z Hradce Králové pod vedením Ing. arch. Jiřího a Michala Krejčíkových.

Na začátku září letošního roku bude v Krajské vědecké knihovně v Liberci studie představena za účasti architektů Krejčíkových. Ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje je již nyní až do 30. června výstava, kde je studie prezentována.“

Květa Vinklátová,

členka Rady Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky