Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Prohlášení hejtmana Libereckého kraje Martina Půty k distribuci vakcín do regionů  

18. 01. 2021

„Jsem – velice mírně řečeno – rozladěn. V pátek 15. ledna dopisem a dnes telefonicky jsem se zeptal ministra zdravotnictví, jak je možné, že jsou vakcíny rozdělovány do jednotlivých krajů zásadně nespravedlivě a v jiném poměru, než bylo původně deklarováno, tedy podle počtu lidí ve věku nad 65 let. Zatímco se tak v některých krajích už očkují skupiny obyvatel, na které měla přijít řada až mnohem později, například policisté, nemáme v Libereckém kraji zatím dostatek vakcín ani pro naše zdravotníky a seniory.

Řečí čísel to vypadá následovně: V Praze žije 11,78 % obyvatel starších 65 let z celé České republiky. Zatím tam ale směřovalo celých 32,6 % dávek vakcíny (konkrétně 47 balení ze 144). V Jihomoravském kraji žije 11,19 % obyvatel 65+ z celé ČR, ale zatím tam dorazilo 17,4 % dávek vakcíny (25 balení ze 144). Oproti tomu v Libereckém kraji, kde žije 4,22 % obyvatel 65+, jsme zatím dostali jen 2,8 % dávek vakcíny (4 balení ze 144).

Věřím, že tento do nebe volající nepoměr bude co možná nejdříve napraven a Ministerstvo zdravotnictví České republiky přestane z lidí v našem kraji dělat občany druhé kategorie!

Pana ministra jsem proto dnes velice zdvořile požádal, aby byl celý stav co možná nejrychleji napraven, a to i s ohledem na to, že společnost Pfizer oznámila, že sníží v následujících týdnech dodávky o 40 %. Krajům, které oproti schválenému plánu dostaly vakcín méně, by se proto další počty vakcín neměly ještě snižovat, ale naopak navýšit nebo aspoň zachovat. Jsem rád, že se v této věci zítra uskuteční jednání Asociace krajů České republiky s panem ministrem a panem premiérem.“

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419