Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prohlášení náměstka hejtmana Libereckého kraje Dana Ramzera k distančnímu způsobu vzdělávání a maturitním zkouškám

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 01. 2021 13:29
  • Školství

Sdílet článek

„Vzhledem k mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví proti šíření koronavirové nákazy a z důvodu vyhlášení nouzového stavu byla zakázána osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách a školských zařízeních. Žáci jsou vzděláváni tak jako v druhém pololetí školního roku 2019/2020 na dálku. Distanční vzdělávání žáků však plnohodnotně nemůže nahradit výuku ve škole, zejména v oblasti praktické výuky. Z důvodu nutnosti dodržení podmínek k prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 dosud nebyly žákům závěrečných ročníků umožněny konzultace v prostorách školy, a především nebyl zahájen odborný výcvik, který je důležitý z hlediska provázání odborných znalostí a dovedností, které má žák prokázat při maturitní nebo závěrečné zkoušce.

Z tohoto důvodu opakovaně apeluji na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagu a na ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby konečně rozhodli o podmínkách otevření závěrečných ročníků škol, a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy určilo neprodleně termín a formát konání závěrečných a maturitních zkoušek. Je nutné přizpůsobit maturitní zkoušky a závěrečné zkoušky ztíženým podmínkám. Dále by bylo vhodné upravit jejich konkrétní časové schéma a posunout je na měsíc červen 2021. Maturitní zkoušky v loňském roce probíhaly v upravené podobě, proto navrhujeme i pro letošní rok jejich pozměněnou formu, např. bez didaktických testů či písemných prací. Je naprosto nevhodné, aby vládní představitelé prezentovali opatření k maturitním a závěrečným zkouškám tak, jak se děje, a to formou proklamativních prohlášení, která nikam nevedou a nikoho k ničemu nezavazují.

Maturitní a závěrečné zkoušky jsou završením středního vzdělávání, a proto je nutné umožnit žákům dostatečný prostor a přijatelné podmínky pro přípravu k jednotlivým zkouškám.“

Dan Ramzer

náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky