Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Semilská knihovna je Městskou knihovnou roku 2021

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 10. 2021 16:29
  • Kultura

Sdílet článek

Která bibliotéka v Česku nese titul Městská knihovna roku 2021? Ta semilská. Rozhodlo se o tom v soutěži, kterou pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, přičemž letos nad ním převzal záštitu také Svaz měst a obcí ČR.  Cílem soutěže je ocenit nejlepší české knihovny, které jsou provozovány či zřizovány městy a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. Vítězství v soutěži může být inspirací a motivací pro další knihovny sídlící v menších městech.

S velikou radostí  můžeme oznámit, že letošní městskou knihovnou roku se stala Městská knihovna v Semilech. Semilská knihovna uspěla v konkurenci dalších 13 nominovaných knihoven z celé republiky a skvěle reprezentovala náš region,“ říká ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, Dana Petrýdesová. Všechny nominované knihovny hodnotila odborná komise, kteroiu tvořili předseda Vít Richter z Národní knihovny, Daniela Divínová  z městské knihovny ve Vsetíně, Kateřina Hubertová z knihovny v Hradci Králové a Blanka Konvalinková za Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci.

„Blahopřeji Městu Semily a knihovníkům městské knihovny k vynikajícímu úspěchu. Knihovny jsou dnes nejen místem, kde si půjčujeme knihy, ale stále více místem, kde se lidé všech generací scházejí a kde se konají nejrůznější kulturní akce. Jsem moc ráda, že takto výrazně uspěla knihovna menšího města. Je vidět, že má vedení města vedení města knihovnu za podstatnou a že tam pracují lidé nadšení pro svou práci,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Komise hodnotila v prvním kole u knihoven jejich nejvýraznější akce,  pomocníkem v hodnocení bylo i jejich porovnání metodou benchmarkingu – na základě jejich statistických údajů. Do druhého kola tak postoupilo 8 knihoven, které pak komise ve třech dnech osobně navštívila a knihovnu si prohlédla. Na místě pak komise hodnotila mnohá kritéria – např. rozsah, kvalitu a uspořádání knihovního fondu, služby knihovny dětem, mládeži a seniorům, prostor knihovny, bezbariérovost, jeho lákavost pro návštěvníky, ale i další zdánlivé maličkosti, jako třeba stojany pro kola před knihovnou nebo sociální zázemí — například přebalovací pulty.

Semilská knihovna byla oceněna pro své neustále se zlepšující služby řídící se potřebami obyvatel malého města, kterým vychází vstříc – i v době covidu tomu tak bylo. Malý kolektiv zaměstnanců zvládá mnoho různorodých činností, včetně zajišťování služeb pro 68 knihoven semilského regionu. Knihovna, která sídlí už 10 let v budově Jitřenka, spolu s kavárnou a kinem, neztratila nic ze své modernosti a elegance a láká návštěvníky krásným, vzdušným prostorem i pestrou nabídkou služeb a akcí (ty probíhaly v době covidu také online). Knihovna je plně bezbariérová, veřejnosti slouží i nový knihovní web.

Knihovna v Semilech si odvezla nejen diplom, ale i finanční ocenění 30 tisíc korun od Svazu knihovníků a informačních pracovníků, a také knihobudku, kterou věnoval Svaz měst a obcí. Na druhém místě se umístila Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově, třetí místo zaujala Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. Zvláštní ocenění získala Knihovna města Ostravy za skvěle vybudovanou síť městských poboček.

TZ: Krajská vědecká knihovna 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky