Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum obnovuje plastiky sochaře Metznera. Jeho kašny v Liberci a Jablonci po válce zničili

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 01. 2022 13:26
  • Kultura

Sdílet článek

Sádrový reliéf se dvěma skupinami žen doplnil v závěru loňského roku novou expozici uměleckých řemesel Severočeského muzea v Liberci. Plastika je dílem významného německého sochaře s českými kořeny Franze Metznera, který byl mimo jiné autorem kašen na náměstích v Liberci a Jablonci nad Nisou, po válce zdevastovaných.

Dílo prošlo před začleněním do expozice restaurovaním hrazeným z evropských peněz. „Díky evropským prostředkům restaurujeme rozsáhlý soubor sbírkových předmětů ze sbírek Severočeského muzea. I když se jedná jen o střípek z množství předmětů, které bychom rádi restaurovali, je pro nás projekt Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea významným posunem v restaurování,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Samotný reliéf se dvěma skupinami žen o velikosti 55 x 121 centimetrů je modelem pro další ztvárnění v mramoru, pravděpodobně do koupelny. Vznikl před rokem 1904 a je proveden jako sádrový odlitek z formy zpevněný ze zadní strany jutou a dřevěným rámem. Restaurátorka Tereza Korbelová jej nejprve vyčistila, zpevnila povrchu a plasticky doplnila poškozená místa. Konečná úprava spočívala v barevné sjednocující retuši a ošetření ochranným nátěrem. Pro výstavní účely restaurátorka reliéf osadila do jednoduchého dřevěného rámu ve světlé barvě.

Severočeské muzeum se může pyšnit rozsáhlou kolekcí Metznerových prací. Převážně to jsou návrhy architektonické výzdoby a pomníků, v menší míře také jeho portrétní a figurální tvorba. Celý tento soubor, tvořený povětšinou sádrovými plastikami, byl spolu s dalšími díly členů uměleckého spolku Metznerbund uložen po druhé světové válce na zámku Lemberk, odkud jej v roce 1999 získalo a do své správy převzalo Severočeské muzeum.

Stav děl byl vzhledem k několikerému stěhování většinou  tristní, neboť sádra je velmi náchylná k mechanickému i biologickému poškození. Z celkového počtu 124 Metznerových prací se jich doposud dočkalo restaurování 48, přičemž uvedený reliéf je zatím poslední. Dalších devět bude v rámci programu Záchrana pokladů z depozitáře obnovených do konce roku 2023.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky