Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sklářský gigant Crystalex přežil vlastní smrt

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 03. 2021 15:41
  • Cestovní ruch
  • Magazín

Sdílet článek

Evropská unie, ale také USA, Kanada, Brazílie, Rusko, Austrálie i řada asijských států. Tam všude vyváží svou produkci sklářská firma Crystalex, která šíří věhlas Křišťálového údolí do celého světa. Jeho historie, v níž nechybí vzlety ani pády, se píše již po dlouhá desetiletí.

Začátky dnešní společnosti Crystalex CZ sahají do roku 1945, kdy došlo po druhé světové válce ke spojení 55 menších provozů. Tím vznikl národní podnik Borocrystal a po dalším rozšíření se zrodil v roce 1953 státní oborový podnik Borské sklo. Na současný Crystalex změnil podnik jméno v roce 1974. Během této dekády také pod koncern postupně přešla výroba užitkového skla v tehdejším Československu.

Crystalex, jenž je největším domácím výrobcem nápojového skla, patří v tomto oboru i mezi přední světové výrobce. Jeho cílem je zprostředkovat svým náročným zákazníkům dokonalý a jedinečně harmonický smyslový zážitek při každém napití. „Firma má laťku kvality nastavenou opravdu vysoko, což v kombinaci se strojovou produkcí, která snižuje náklady na výrobu, zákazníkům umožňuje nakoupit si kvalitní sklo za velice příznivé ceny,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V roce 2008 měla firma čtyři výrobní závody: Nový Bor, Hostomice nad Bílinou, Karolinka a Vrbno pod Pradědem. Zároveň ale došlo ke krachu firmy, která zamířila do konkurzu. O rok později byla zastavena výroba ve všech závodech. Naštěstí se objevil nový investor, který v roce 2010 provoz obnovil.

Základem produkce Crystalexu jsou dnes automaticky vyráběné kalíšky, odlivky, ale také vázy, mísy a decantery. Kromě hladkého provedení nabízí své výrobky v řadě dekorací – z nichž nejvýznamnějšími jsou pantograph, diaryt, malování, stříkání a sítotisk. Více než 95 % produkce míří na export, a to zejména pod světově proslulými známkami Bohemia Crystal a Bohemia Glass.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky