Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Skleněný výlet zpestří česnečka, pivní lázně či skřítek Střípek

22. 09. 2021

Nahlédnout do rozžhavené kuchyně skutečných mistrů svého řemesla je možné v řadě skláren v Libereckém kraji. Pohled na to, kterak mužné ruce naberou žhavou hmotu z pece do sklářských píšťal a začnou ji zručně zušlechťovat do ryzí a křehké krásy, se nikdy neokouká. Skláři foukají, stříhají, hladí a chladí… a výsledek jejich práce uvede každého v němý úžas.

„Po všech pandemických omezeních se všichni těšíme na další zážitky z Křišťálového údolí. A není to jen Víkend Křišťálového údolí 2. a 3. října. Po celý rok mohou návštěvníci navštívit sklářské a bižuterní provozy. A opravdu budou mít co obdivovat,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Exkurzi ve sklárně Ajeto v Lindavě lze spojit s posezením ve Sklářské krčmě a ochutnáním sklářské česnečky nebo domácího štrůdlu. K tomu mohou návštěvníci obdivovat práci mistrů sklářů opravdu zblízka, vyzkoušet ji a odnést si originální suvenýr. Novoborská sklárna Slavia zase nabízí darování zážitku v podobě foukání skla pod dohledem sklářského mistra.

Kdo chce zažít sklárnu více smysly, nechť se vydá do Harrachova. Ve sklárně Novosad a syn, která je nejstarší sklárnou na světě je možno kromě exkurze i ochutnat pivo z tamního pivovaru, popřípadě zavítat do pivních lázní.

Ceněným vývozním artiklem byly a jsou české vánoční ozdoby. Návštěvníky firmy Rautis v Poniklé okouzlí starobylá krás ozdob z dutých perliček a šikovnost těch, kteří je dodnes vyrábějí. Při exkurzi je k vidění celý proces výroby od ručního foukání přes stříbření a barvení až po montáž ozdoby. Se svou výrobou vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček firma nedávno uspěla v zápisu na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Při putování sklářským krajem nelze minout Jablonec nad Nisou. Kromě toho, že tamní Muzeum skla a bižuterie dokumentuje nekonečný příběh jablonecké bižuterie od jejího zrození po současnost, se ve městě nachází i Centum Palace Plus – největší prodejna bižuterie ve střední Evropě. Na 700 m² se v ní nabízí bezmála pět tisíc druhů bižuterie od 32 regionálních firem.

Ani děti nepřijdou nazmar. V Železném Brodě si pro nejen pro ně přichystali putování Po stopách skleněného skřítka. Některé firmy nabízejí čtvrteční 10 % slevu na nákup zboží, jiné zase sklářskou dílničku. Kdo navštíví v rámci akce Zimní sklářské čtvrtky minimálně šest míst z dvanácti a získá od jednotlivých firem otisk razítka do hrací karty, obdrží na Turistickém informačním centru v Železném Brodě postavičku skřítka Střípka. Razítka lze sbírat i po dobu několika čtvrtků, není podmínkou nasbírat je všechny za jeden jediný den.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324