Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skryté skvosty: Kraví roklí přes Jelení vrch až do Psího kostela

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 08. 2020 16:14
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Skryté skvosty Libereckého kraje. Místa, o nichž se tolik neví, ale přesto mají čím zaujmout. Jedním z takových je oblast v okolí Ralska, která láká na zvířecí motivy, ať už to je Havraní skála, Kraví rokle, Psí kostel nebo Jelení vrch.

„Tento výlet, který opět umožní poznat kus našeho kraje v místech, která nejsou masivně navštěvovaná, je nenáročnou vycházkou, na které mohou rodiče využít právě zvířecích názvů jednotlivých míst, pátrat se svými dětmi po jejich původu a umocnit tak jejich prázdninový zážitek,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dobrodružství tentokrát začne na parkovišti před sezonním infocentrem Vojenských lesů v Hradčanech u rybníka. Směr cesty ukáže majestátní Havraní skála, která se tyčí na západě nad korunami borovic.

Modrá značka a Naučná stezka Jeřáb zavede až na vrchol Hradčanské vyhlídky, ze které je možné vidět meandry řeky Ploučnice, bývalé vojenské letiště a zříceninu hradu Ralsko, podle které se jmenuje druhá největší obec v České republice.

Pak se trasa po modré vrací zpět až na křižovatku, z níž se jde po zelené. Zde čeká příjemná procházka ve stínu pískovcových skal, které vytvářejí Kraví rokli. Říká se, že jméno jí dali podle pozoruhodně tvarovaných skalisek turisté.

Z rozcestí nad Kraví roklí cesta pokračuje po zelené přes Jelení vrch až k 35 metrů dlouhému pískovcovému převisu, který přechází do obrovské členité jeskyně. Celý tento útvar se nazývá Psí kostel, někdy také Husův. Jedná se o dlouhou chodbu na skalní terase, která je místy otevřena do údolí a místy přechází do kamenných komor podepřenými přirozenými sloupy.

Kousek od jeskyně je pak k vidění čtyři metry široká a dva a půl metru vysoká Skalní brána. Z rozcestí na Jelením vrchu pak míří trasa po žluté až na Starou lipskou silnici, která dovede podél řeky Ploučnice zpět do Hradčan.

Trasa v délce 9,5 kilometru je určena rodinám s malými i většími dětmi, aktivním seniorům i turistům pohodářům. Mapa trasy je na odkazu www.mapy.cz/s/fopoborope.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky