Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Šperkařské sympozium bude letos bez hostů z ciziny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 05. 2020 14:55

Sdílet článek

Vzhledem k opatřením zavedeným kvůli koronavirové infekci se letos neuskuteční šperkařské sympozium v Turnově v obvyklém formátu. Vzácní zahraniční hosté šperkaři se kvůli omezením v cestování nemohou zúčastnit. Tuto jedinečnou akci, jakou Mezinárodní šperkařské sympozium v Turnově jistě je, tak připomene alespoň výstava Současný Evropský šperk ze sbírek Muzea Českého ráje, která je přehlídkou mimořádných prací českých i zahraničních šperkařů a výtvarníků. Na tuto výstavu v červnu navážou výstavy předních českých šperkařů Reného Hory a Karla Votipky.

„Na světě existuje více rozsáhlých a prestižních sbírek současného šperku. Jen několik ale vzniklo z pracovních setkání šperkařů jako tato, kterou spravuje Muzeum Českého ráje v Turnově. Dokumentuje díky svému charakteru nejen vývoj unikátního současného šperku v posledních třiceti letech, ale je také dokladem o setkávání výtvarníků z celého světa ve místě se staletou tradicí broušení drahokamů a zlatnictví.  Mnoho umělců, kteří se poprvé setkali v Turnově, zde navázalo trvalé přátelské pracovní a osobní vztahy, jež jsou podle nás stejně cenným přínosem jako samotná sbírka šperků. Díky tomu jsou mezinárodní sympozia v Turnově ve světě současného šperku fenoménem," uvedl kurátor sympozia Miroslav Cogan.

První sympozium pod názvem Šperk a drahokam se uskutečnilo v roce 1984 k 100. výročí vzniku turnovské šperkařské školy. Mezi partnery projektu bylo i Muzeum Českého ráje v Turnově, které mělo nově vytvořené práce uchovávat a prezentovat. Tak začala vznikat jedinečná sbírka současného šperku, která je výsledkem jednoho z nejdéle trvajících šperkařských setkání tohoto druhu na světě.  Práci v dílně a spontánně probíhající neformální diskuze doplnily postupně výstavy, exkurze do úchvatné krajiny Českého ráje a na naleziště drahokamů i prezentace jednotlivců.  

„Snažíme se také připravit každé sympozium jako setkání více generací – osobností s mezinárodním renomé, již etablovaných umělců i těch začínajících nebo teprve studentů vysokých výtvarných škol. V kolekci více než šesti set sympoziálních prací jsou tak díla ukazující celou žánrovou šíři tohoto oboru, od prstenů, broží, náhrdelníků až po tvarové a materiálové experimenty, až k objektům na pomezí komorní plastiky, od více než sto sedmdesáti autorů z celého světa. V průběhu let jsme vystřídali řadu dílen, jež nám poskytly útočiště pro praktickou část, při které vznikaly autorské kreace a kterým za to patří dík. Zpočátku to byly dílny DUV Granát, poté byla naším hostitelem šperkařská škola, dílna firmy Belda a spol. a hlavně dílna RSG ve vile Šárka naproti šperkařské škole, kde jsme uskutečnili 10 běhů mezi lety 2000–2012," prohlásil Cogan.

Od roku 2016 se sympozium koná v Kamenářském domě.  „V roce 2003 jsme vedle permanentně probíhajících turnovských akcí navíc uspořádali první Travelling Sympozium v baskické Vitorii/Gasteiz a turnovský model pracovních setkání, včetně výstav a exkurzí, jsme pak zopakovali v Lisabonu (2004), Travassosu v severním Portugalsku (2005), Idar-Obersteinu (2005), Menorce (2006), katalánské Vilafranca del Penedés (2007), Bratislavě (2008) a Tarragoně (2010). Do turnovské sbírky se tak dostaly práce inspirované prostředím, kulturou, místními řemeslníky a materiály z dalších zajímavých destinací se šperkařskou tradicí a živou současností," podotkl Cogan.

Muzeum Českého ráje je ukazuje ve svých stálých expozicích a o reprezentativní výběr brzy projevily zájem také galerie v Evropě a USA. „Naposledy jsme je pod názvem Fruit of Paradise vystavili v rámci mezinárodního projektu Melting Pot 2014 ve Valencii a v roce 2017 v Erfurtu a od listopadu 2019 do konce února 2020 pod názvem Evropský současný šperk ze sbírek Muzea Českého ráje na prestižním místě v srdci Prahy, v Galerii České spořitelny v Rytířské ulici," uzavřel Cogan.

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky