Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turistické trháky v Libereckém kraji: zoologická zahrada a iQLandia

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 05. 2020 14:48

Sdílet článek

Rozsáhlý průzkum návštěvnosti turistických cílů, sestavený na základě sledování více než 1400 vyhledávaných míst ve spolupráci s krajskými koordinátory a destinačními společnostmi, přinesla agentura Czech Tourism. Výsledky jsou za loňský rok a jsou v nich zahrnuty počty tuzemských i zahraničních turistů.

Nejnavštěvovanějším místem za celou republiku je Pražský hrad; Liberecký kraj má hned dva zástupce v první padesátce. Na 18. místě je Zoologická zahrada Liberec a na 21. místě se umístilo science centrum iQLandia. „Obě tato místa jsou v našem kraji velkými lákadly. Pracujeme však na tom, aby se turisté začali zajímat i o další místa v regionu, zejména ta méně známá. Vyhlášené turistické cíle tak nebudou přetížené,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kromě zoo a iQLandie patřily v roce 2019 mezi nejnavštěvovanější místa v kraji liberecké Centrum Babylon a DinoPark, Státní hrad Trosky, Státní zámek Sychrov, science centrum iQPark, Bozkovské dolomitové jeskyně a Státní hrad Bezděz. Takzvanými neobjevenými skvosty podle tipů z regionů byly Muzeum ozubnicové dráhy v Kořenově, sklářská osada Kristiánov a Muzeum Čtyřlístku v Doksech.

„Potvrdilo se, že Liberecký kraj patří mezi navštěvované a oblíbené regiony. V porovnání s rokem 2018 jde dokonce o mírně vyšší čísla. Když se na ně podíváme detailněji, uvidíme, že mezi deseti nejnavštěvovanějšími místy jsou stálice jako ZOO, Centrum Babylon, Státní hrady Trosky a Bezděz, nebo iQLandia či DinoPark. Pevně doufám, že i v letošním specifickém roce turisté udrží přízeň našemu regionu a na památky si cestu najdou. My připravujeme několik zajímavých novinek na podporu cestovního ruchu, které představíme na začátku června,“ sdělil Jakub Šeps, vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky