Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Turnovský kostel sv. Mikuláše trápí trhliny ve zdech a potřebuje opravit střechu. Kraj pomůže

20. 10. 2021

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je kostel svatého Mikuláše v Turnově. Částku 160 tisíc korun využije Římskokatolická farnost – děkanství Turnov na opravu střechy a sanaci trhlin v obvodovém zdivu.

„Kostel sv. Mikuláše je jedním ze dvou dominantních kostelů v Turnově. Liberecký kraj vyjadřuje svou podporou, že je pro něj stav památek na jeho území důležitý. Myslím, že i díky naší pomoci se postupně jejich situace zlepšuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Původně gotický kostel pochází ze 14. století a jeho počátky jsou spojeny se samotným vznikem města Turnova. Po požáru v roce 1538 byl přestavěn renesančně a roku 1722 barokně. Vnitřní barokní výzdoba kostela byla doplňována po celá desetiletí po přestavbě, v roce 1994 prošel bohatě zdobený interiér restaurováním.

Z 16. století se zachovaly historicky velice cenné renesanční náhrobky čtyř členů rodiny Vartenberků, tehdejších majitelů Turnova. Nástěnné a nástropní malby z let 1884 až 1885 jsou od malíře R. Müllera. Na oltáři jsou sochy svatého Josefa a Jana Evangelisty s titulním obrazem svatého Mikuláše. V nikách presbytáře jsou sochy svatého Václava, Linharta a Víta z první poloviny 18. století a rokoková socha svatého Jana Křtitele z poloviny 18. století.

Impozantně působí 25 metrů vysoká čtyřhranná věž se silným zdivem, která byla součástí opevnění města. V současné době je jednou z turnovských dominant. Ke kostelu přiléhá barokní fara z roku 1708, která vznikla přestavbou původní školy.

Více o kostelu svatého Mikuláše, ale také o chrámu Narození Panny Marie, kostelu svatého Františka z Assisi a obecně i o Turnově se lze dozvědět v létě o prázdninách. V té době pořádá turistické Regionální turistické informační centrum každé pondělí a každou středu prohlídky turnovských kostelů.

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324