Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Velký ohňostroj v Bodu Trojzemí zakončil oslavy 10. výročí vstupu Česka a Polska do EU

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 04. 2014 17:05

Sdílet článek

Tradiční akce Společnou cestou, kterou si v sobotu 26. dubna města Malého trojúhelníku Bogatynia – Hrádek nad Nisou – Žitava připomněly 10. výročí vstupu Česka a Polska do Evropské unie, se v Bodě Trojzemí na břehu řeky Nisy v Hrádku nad Nisou, se i za proměnlivého počasí vydařila.
Obyvatelé z Trojzemí se na místě, kde se setkávají hranice České republiky, Polska a Německa., sešli již po desáté, aby stejně jako v roce 2004, kdy se zde konala velká oslava rozšíření Evropské unie za účasti hlav států, potvrdili význam přátelského setkávání občanů tří zemí nazvané Společnou cestou..

Stejně jako pře deseti lety  sblížil území Česka, a Polska  se Saskem provizorní most jako symbol uplynulé i budoucí spolupráce.

Význam akce podtrhla i účast hostí, vedle tradičních účastníků - starosty  a místostarosty Hrádku n. N. Josefa Horinky a Pavla Farského, starosty Žitavy Arnda Voigta a místostarosty Bogatynie Jerzy Stachyry,  přijali pozvání mimo jiné i hejtman LK Martin Půta,  landrát Landkreisu (hejtman kraje) Görlitz Bernd Lange a poslanec, člen Stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy Stanislav Polčák.

Ve svých krátkých proslovech se všichni shodli, že přátelská spolupráce, vzájemná výměna zkušeností a společné projekty přinášejí zúčastněným městům prospěch a jsou příkladem pro bezkonfliktní přeshraniční  soužití obyvatel tří národů.

Starosta Horinka očekává, že v následujících letech bude na Bodě Trojzemí postaven stálý most, hejtman Půta předpokládá, že další desetiletí spolupráce bude lemováno úspěšnými projety a zajímavými kulturními a společenskými  akcemi, a poslanec Stanislav Polčák zdůraznil důležitost existence a fungování Evropské unie v dnešní složité mezinárodní situaci i význam letošních voleb do Evropského parlamentu. Zdravici přednesli rovněž zástupci Parlamentu mladých Libereckého kraje.

Všichni pak položili květiny u  pomníku  na polské straně Bodu Trojzemí, u něhož stáli čestnou stráž mladé skautky, aby pak povzbudili odpolední zápolení na olympiádě dětí z mateřských školek ze všech tří měst.

Na kulturním programu se jako tradičně podílela všechna města Malého trojúhelníku. Byly připraveny úkoly, hry a soutěže  pro děti, konal se  Cyklovýlet   pod heslem na kole třemi státy,  a také Přeshraniční pochod –„Společnou cestou - jdete s námi?“, neboli procházka Trojzemím s průvodcovským výkladem.

Vystoupily soubory  Jamajka, dětský pěvecký sbor z Polska, Unplugged Inc., popová hudba ze Saska,  či česká dechovka Valdštejnka a domácí country kapela  Vobuty.

Své aktivity zde  prezentovalo  několik spolků z Trojzemí,  například Kreative. e.V z  Hartavy, polský Lidový spolek Rozmaryn nebo Ostrov života z Hrádku n.N..

Tradičně v podvečer zahořely  ohně na  německé, polské a české straně Bodu Trojzemí, aby byla akce Společnou cestou završena monumentálním ohňostrojem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky