Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Za středověkými mnichy a vládcem Jizerských hor na vrch Muchov

28. 05. 2020

Hned tři různé verze kolují mezi lidmi o původu jména skalnatého vrchu Muchov, který se tyčí nad obcí Velké Hamry na Černostudničním hřebenu. Je upraven na přírodní rozhlednu, z níž je možné přehlédnout dominanty Jizerských hor, na Krkonoše, Ještědský hřeben a Český ráj.

„Jedná se o nenáročnou procházku, kterou mohou bez problémů podniknout i rodiny s malými dětmi. Mohou přitom nechat svou fantazii, aby si vybrala tu variantu vysvětlení názvu vrchu, která je jí nejblíž,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První teorie o vzniku názvu říká, že se začátkem 14. století ubytovali v místním hamerském dvoře mniši. Dvoru a pozemkům se pak říkalo Mnichov, přičemž pozměněný název Muchov si pak udržel jen vrch. Podle další verze, oblíbené především dětmi, je pojmenování kopce po vládci Jizerských hor Muhu, který na něm má sídlit. Třetí možnou variantou je ta, že Muchovu daly název mouchy, které se vyhřívají na rozpálených kamenech.

V okolí Muchova se nacházejí různé skalní bloky, z nichž nejzajímavější je Skalní brána (zvaná též Muchovská soutěska), což je průchod mezi skalními bloky při cestě do Tanvaldu. Od roku 1924 stávala v sedle pod Muchovem horská chata Klubu československých turistů, která v roce 1937. Dnes se zde nalézá turistický přístřešek.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324