Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zahraniční dělníci o nákaze často nevědí. Otestujte se, vybízejí hygienici

Andrea Fulková

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 07. 2020 15:34
  • Covid-19
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Nákaza COVID-19 se nyní šíří zejména mezi zahraničními dělníky, kterým zprostředkovávají práci agentury. Na dnešním jednání Krajské epidemiologické komise se proto hygienici dohodli na další užší spolupráci nejen s policií Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, ale také s krajskou pobočkou Úřadu práce.

„Svolala jsem k jednání Krajskou epidemiologickou komisi, protože jsem chtěla řešit se všemi jejími složkami nastalou situaci v regionu. Tentokráte se ohniska nákazy objevila více mezi zahraničními pracovníky, což s sebou nese komplikovanější epidemiologické šetření,“ uvedla JUDr. Eva Nekvindová, zástupce ředitele Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

„K dnešnímu dni máme celkem 282 laboratorně potvrzených případů onemocnění,“ řekla MUDr. Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Za posledních čtrnáct dnů jich přibylo 78. „Zhruba polovina z toho jsou zahraniční pracovníci agentur. Bohužel u nich narážíme na problém jazykové bariéry, což nám samozřejmě ztěžuje další práci, a to i přesto, že máme k dispozici soudního tlumočníka,“ doplnila Prattingerová. „Princip přenosu je takový, že i když tito zahraniční pracovníci nemají výrazné zdravotní potíže, často nevědí, že jsou nemocní a šíří nákazu dál.“ 

„Domluvili jsme se, že Krajské hygienické stanici pomůže s šetřením Policie ČR, která bude hygieniky během jejich práce v terénu doprovázet. Také všem vytipovaným firmám v regionu, ve kterých pracují agenturní zaměstnanci, pošleme rychlou informaci o tom, aby více spolupracovaly a aby v ideálním případě na vlastní náklady zajistily zahraničním pracovníkům PCR testy,“ doplnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví MUDr. Přemysl Sobotka. „Podle aktuálního ochranného opatření platí, že každý, kdo umožňuje zahraničním pracovníkům ekonomickou činnost, jim musí zajistit nejen ubytování, ale také lékařskou péči,“ doplnil MUDr. Sobotka.

V páteřních nemocnicích Libereckého kraje stále platí zákaz návštěv kromě přítomnosti u porodů a v individuálních případech, které vždy posoudí ošetřující lékař. V nemocničních zařízeních stále platí povinnost nosit ochranu horních cest dýchacích. V Krajské nemocnici v Liberci je stálé odběrové místo pro PCR testy v prostorách parkoviště za budovou K (oddělení infekce, kožní) na Husově ulici. Vstup je pouze pro pěší, není umožněn vjezd autem. 

Pracovní doba je od pondělí do pátku vždy od 8 do 12 hodin se dvěma výjimkami: v pondělí 6. července není odběrné místo v provozu kvůli státnímu svátku a den nato, v úterý 7. července, má otevřeno od 8 do 15 hodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky