Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zámeček Pachtů z Rájova navštívili Josef II. i Napoleon

26. 07. 2021

Poštovní a četnická stanice, hospodářská komora i mateřská škola. Pachtovský zámeček, který se nalézá severovýchodně od náměstí Míru v Jablonném v Podještědí, má za čtvrt tisíciletí své existence vskutku bohatou historii.

„Jablonné v Podještědí a jeho okolí je jedním z velmi zajímavých výletních cílů a jeden den na něj nebude stačit. I když jste v malém městečku, jste na velmi významném místě. Za všechny památky Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy, Pivovarská věž – dnes rozhledna, zámeček Pachtů z Rájova, množství soch, nedaleký hrad Lemberk. A v okolí mnoho cyklo i pěších tras,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Objekt si nechali kolem roku 1770 postavit tehdejší majitelé falkenburského panství Pachtové z Rájova. Návrh stavby zřejmě pocházel z okruhu stavitele Jana Josefa Wircha. Díky své poloze byl zámeček vybrán jako jedna ze stanic jízdní pošty mezi Jablonným v Podještědí a Žitavou.

Jako poštmistrové se vystřídali Jan Christoph Koch, František Ferdinand Feuereisen, jeho syn Václav Feuereisen. Od roku 1823 spadal úřad pro Jana Ferdinanda Feuereisena, který celý zámeček i dědičné právo prodal panu Josefu Schmiedovi. Jeho nástupcem se pak stal František Hanzel a po jeho smrti pak jeho dcera. Posledním poštmistrem byl do roku 1897 František Clar.

Na zámku se zastavil císař Josef II. na své inspekční cestě, dále nechvalně známý velitel pandurů baron Trenck, který si zde zřídil hlavní stan. Dále zde chvíli hostoval Napoleonův maršál kníže Poniatowski. Sám císař Napoleon Bonaparte se zde zastavil v srpnu roku 1813, když mířil k památné bitvě u Lipska, která výrazně ovlivnila jeho další osud.

Celý úřad se pak přesunul do budovy současné pošty. V budově zůstalo sídlo Okresní hospodářské komory a četnická stanice. Po válce, v roce 1948 jsem byla umístěna mateřská škola. Později tu sídlila pobočka České spořitelny a Ekoporadna Orsej.

V současné době slouží k příležitostným výstavám, koncertům nebo ke schůzkám městských spolků.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324