Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Co s opuštěnými hroby po Němcích? Porada napoví

20. 11. 2019

Opuštěné německé hroby na hřbitovech — téma, které je v pohraničí aktuální i bezmála 80 let po odsunu původních obyvatel. Právě jím a provozováním veřejných pohřebišť obecně se bude zabývat pracovní porada se zástupci obcí Libereckého kraje, která se uskuteční v pondělí 9. prosince od 9 hodin v multimediálním sále budovy Krajského úřadu Libereckého kraje.

V programu vystoupí jednotlivci, ale i spolky, které mají zkušenosti s obnovou německých hrobů a to nejen v Libereckém kraji, ale například na Chomutovsku. Na závěr se představí i spolky, které nabídnou obcím pomoc s řešením problematiky opuštěných německých hrobů.

„Právě v oblasti bývalých Sudet se téma německých hrobů týká každé obce či města. Samozřejmě je poznáte ihned po vstupu na hřbitov, protože v naprosté většině není, kdo by o ně pečoval. I přes pohnutou historii ale stále mluvíme o lidech, kteří tu žili. Je dobře, že existují spolky, které se o ně starají. Jejich zkušenost může být pro ostatní inspirativní,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj přiblíží změny v legislativě, které musí obce v souvislosti s novelou zákona o pohřebnictví provést do září roku 2020, a obeznámí účastníky o tom, jak postupovat při výkonu sociálních pohřbů. Poté zástupci památkové inspekce ministerstva kultury seznámí zástupce obcí s památkovou ochranou hřbitovů v souvislosti s jejich provozováním.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307