Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj a statutární město Liberec podepsaly memorandum o vzájemné spolupráci při výstavbě přestupního terminálu veřejné dopravy

15. 04. 2019

Přestupní terminál pro veřejnou dopravu se zhruba 12 stáními pro autobusy a parkovacím domem pro 400 osobních vozidel má v plánu vybudovat Liberecký kraj společně se statutárním městem Liberec. První krok dnes učinili hejtman Martin Půta a primátor Liberce Jaroslav Zámečník, kteří stvrdili svými podpisy text memoranda o vzájemné spolupráci při výstavbě objektu.

„Na základě memoranda můžeme společně s městem Liberec koordinovat společný postup výstavby. Autobusové nádraží příměstské dopravy v Liberci je důležitým místem. Chceme mít kontrolu nad vlakovou a autobusovou dopravou a zvýšit komfort cestujících v místě blízkosti stávajícího autobusového nádraží a vlakového nádraží v Liberci. Odhadované náklady na výstavbu se pohybují mezi 100 až 200 miliony korun. Budeme usilovat i o dotaci z Integrovaného plánu rozvoje území města Liberec. Nyní čekáme na přepracování studie od Petra Stolína, která by měla být dokončená do konce května letošního roku. Původní verze je totiž v konfliktu s připravovaným územním plánem města Liberec,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Kraj usiluje o to, aby obyvatelům v regionu nabídl výhodné a komfortní zázemí. Cestující by mohli využívat terminál jako snadné přestupní místo nejen pro jednotlivé linky, ale i pro další druhy dopravy. Autobusové nádraží příměstské dopravy v Liberci je strategickým a klíčovým místem vzhledem k jeho poloze v blízkosti vlakového nádraží. Kraj chce mít jeho využívání pod kontrolou, jelikož je objednatelem příměstské dopravy.

Statutární město Liberec připravuje projekt výstavby přestupního terminálu veřejné dopravy a parkovacího domu včetně zázemí od roku 2016. Na začátku roku 2017 vyhlásilo město soutěž na architektonický návrh, ve které zvítězil Ing. arch. Petr Stolín. Poté si město nechalo zpracovat projektovou dokumentaci a v březnu a dubnu loňského roku odkoupilo za 23,5 milionu pozemky v lokalitě stávajícího autobusového nádraží.

„Byli bychom rádi, kdyby se budoucí parkovací dům začlenil do parkovacího systému města. Výhledově chceme také spolupracovat s krajem na tom, aby se v budoucnu autobusové nádraží přesunulo tak, že by vznikl jeden společný terminál pro vlakovou i tramvajovou dopravu,“ dodal Jaroslav Zámečník, primátor statutárního města Liberec.  

V memorandu, které schválila rada kraje 19. února, se hejtman a primátor zavázali na právech a povinnostech vyplývajících z projektové dokumentace. Vedení statutárního města Liberec je připraveno předložit zastupitelstvu návrh na převod nemovitostí na Liberecký kraj. Obě strany budou dle memoranda společně hledat nejvhodnější variantu financování a přípravy stavby z hlediska budoucího majetkoprávního i provozního vypořádání. Přestupní terminál s parkovacím domem by měl být dokončen na konci roku 2023.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307