Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čínská delegace obdivovala liberecký dům pro seniory

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 09. 2017 15:38
  • Sociální

Sdílet článek

Otázka, jak se Liberecký kraj stará o své seniory, nejvíc zajímala čínskou delegaci při její návštěvě v Liberci v pondělí 25. září. Zástupci Čínské lidové politicko-poradní konference vedle debaty v Evropském domě s náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro sociální resort Pavlem Svobodou absolvovali také prohlídku Domova seniorů v libereckém Františkově.

Jak připomněla čínská strana, v jejich zemi žije zejména v malých vesnicích mnoho seniorů, kteří nedostávají ani důchod a ani jiné sociální dávky. Musejí proto pracovat až do smrti. Čínská vláda se snaží tyto nerovnosti mezi městy a vesnicemi postupně narovnat. Proto se delegace zajímala v Liberci o všechny formy sociální podpory, včetně podpory v nezaměstnanosti.

„Pro nás v Čechách a na Moravě je nemyslitelné, že by stát, kraje a obce nechaly své občany v nouzi zcela bez pomoci. Zabezpečení základních životních potřeb obyvatel, nejen seniorů, ale i mladých rodin nebo těch, kterým hrozí sociální vyloučení, tak patří i mezi priority Libereckého kraje. Samozřejmě, pokud o pomocnou ruku dotyční lidé stojí,“ zdůraznil náměstek hejtmana LK Pavel Svoboda.

Spolu s úřednicemi sociálního odboru přiblížil náměstek Svoboda zástupcům čínské konference, jak má Česká republika nastavený důchodový systém, a jaké sociální služby mohou například právě méně pohybliví a méně soběstační senioři využívat, aby mohli co nejdéle zůstat žít doma. Podrobně rovněž vysvětlil, jakou úlohu dnes plní domovy pro seniory.

Čínskou delegaci doprovodil Pavel Svoboda na prohlídku Domova seniorů v libereckém Františkově. Hosté si prohlédli pokoje, sociální zázemí, společné prostory i okolí domova seniorů. Byli nadšení. V závěru krátkého setkání vyslovili přání, aby si náměstek Pavel Svoboda udělal čas a přiletěl do Číny, aby mohl o tuzemském rozvinutém sociálním systému informovat další členy čínské politicko – poradní konference a zástupce jednotlivých regionů této nejlidnatější země světa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky