Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberec už poosmé ukázal, že je městem pro všechny

02. 09. 2019

Zástupci třinácti národností, kteří se buď natrvalo, anebo jen přechodně usadili v Liberci, se představili v pátek 30. srpna na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Komunitní středisko Kontakt zde za podpory statutárního města Liberce a Libereckého kraje pořádalo už 8. ročník Letního festivalu cizinců a národnostních menšin. Účinkující i diváky pozdravil osobně také náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Cizinci nabízeli návštěvníkům festivalu ochutnávku svých tradičních pokrmů, předváděli své kroje a národní tance a písničky. Festival nese podtitul „Liberec – jedno město pro všechny“. A to je také smyslem celé akce – ukázat, jaké zajímavé národnostní menšiny pod Ještědem žijí. Současně festival přináší návštěvníkům základní informace o jejich zvycích a kultuře. Každé národnosti patřil přitom na náměstí jeden stánek. U něho mohli lidé ochutnat některý z tradičních jídel dané země, popovídat si s hostiteli a přečíst zajímavosti o dané zemi z tištěných propagačních materiálů.

„Přes ochutnávky pokrmů, a hudební a taneční ukázky nakouknou návštěvníci festivalu do zvyků a lidových tradic různých národností. Festival tak přispívá k tomu, abychom se lépe poznali, chápali a tolerovali. Což je zrovna v dnešní době sílící xenofobie a rasové nesnášenlivosti velmi důležité. Díky svým národnostním menšinám je Liberec bohatší. Bohatší o to, co do něj cizinci vnáší svou kulturou,“ zdůraznil náměstek Pavel Svoboda.

Každý stánek zdobila vlajka dané země. Někteří Liberečané tak možná poprvé v životě viděli zástavy převážně buddhistické Kalmycké republiky či Tatarstánu (obě republiky jsou součástí Ruské federace). Dále se na festivalu představili Romové, lndové, Vietnamci, Kazaši, Moldavané, Ukrajinci, Gruzínci, Mongolové, Rusi nebo Uzbeci. Lidé si rovněž mohli odnést recepty na podávaná jídla. Ochutnávku jídel doplňoval kulturní program s ukázkami národních tanců a krojů.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307