Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj hostí Rok informatiky 2018

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 05. 2018 00:00
  • Digitální úřad
  • Ekonomika

Sdílet článek

Elektronizace veřejné správy v České republice. To je hlavní téma konference Rok informatiky, která se koná od 30. května do 1. června 2018 v resortu Malevil u Heřmanic v Podještědí. Zástupci ministerstev, krajů, měst a obcí tam budou sdílet své zkušenosti a diskutovat o budoucnosti eGovernmentu.

„Tato akce se v našem kraji koná již podruhé. Před devíti lety se ještě jmenovala Krajský rok informatiky. Vývoj informačních technologií od té doby udělal neskutečný skok kupředu. Vzrostl počet nabízených služeb nejen pro veřejnou správu a samosprávu, ale především pro občany. Došlo například k dalšímu rozšíření sítě CzechPOINTů, byly spuštěny základní registry a zavedeny datové schránky,“ říká statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová, která zahájí hlavní část programu.

V rámci konference jednotlivé kraje představí svá IT řešení a vize do budoucna. Na programu jsou také aktuality o Portálu občana, který by měl být zastřešující službou umožňující občanům vidět, kde všude se nachází jejich osobní údaje. Konkrétní služby, které usnadňují práci nejen úřadům, ale především pomáhají občanům v každodenním životě, představí na akci vybraná města a firmy.

„Další budoucnost eGovernmentu v České republice bude ale záviset především na tom, jak se k celé záležitosti postaví stát. Bez legislativního zajištění a finanční podpory státu nelze očekávat, že kraje, města a obce udělají samy nějaký výrazný posun kupředu,“ vysvětluje náměstkyně a dodává:

„Pokud by se však spojily a dohodly se státem společný postup, jsem přesvědčená, že by příprava a schválení příslušných zákonů mohly být rychleji.“

V rámci rozvoje eGovernmentu v Libereckém kraji už bylo například vybudováno Technologické centrum, které slouží pro provozování aplikací a systémů, ukládání dat a zajištění komunikace s uživateli (tj. obcemi, příspěvkovými organizacemi, krajem a veřejností) a ostatními složkami státní správy. V rámci stejného projektu vznikla i "Digitální mapa veřejné správy Libereckého kraje". Pomocí této mapy je zaznamenáván právní a skutečný stav uspořádání území kraje a je určena veřejné správě i občanům.

Zdigitalizován byl také knihovní fond Krajské vědecké knihovny Liberec a dalších krajských subjektů. Dále byla vytvořena infrastruktura pro elektronické sdílení zdravotnické dokumentace pacientů, a to mezi nemocnicemi na území regionu a Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje. Na počátku května kraj spustil pro občany S.O.S portál.

Nic z toho by nefungovalo bez podpory Odboru informatiky Krajského úřadu Libereckého kraje, který sice primárně řeší provoz informačních technologií krajského úřadu, k jeho úkolům ale také patří zavádění eGovernmentu. Pro obce a organizace zřízené Libereckým krajem mj. provozuje hostovanou elektronickou spisovou službu. Pracovníci odboru rovněž navrhli informační vybavení Evropského domu.

„Požadavky jednotlivých nájemníků na bezpečnost, rychlost a dostupnost dat byly opravdu vysoké. Odbor informatiky vše vyřešil k jejich spokojenosti a bez jakéhokoliv personálního posílení se o veškeré činnosti spojené s provozem Evropského domu stále stará,“ doplňuje náměstkyně s tím, že je pro krajský úřad velikým přínosem, že má vlastní odbor IT. „Řadu věcí si tak dokážeme obstarat sami a nemusíme hledat externí dodavatele,“ uzavírá náměstkyně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky