Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj nechal zpracovat Studii odtokových poměrů. Měla by pomoci v boji proti povodním

17. 04. 2019

Po 20 měsících má Liberecký kraj dokončenou Studii odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy na území regionu. Vyhotovilo ji sdružení firem Vodohospodářský rozvoj a výstavba a. s., Sweco Hydroprojekt a. s. a Valbek, spol. s r. o. Cílem studie je navrhnout přírodě blízká opatření, která sníží negativní dopady případných povodní. Projekt vyšel kraj na bezmála 4 miliony korun.

Studie pokrývá území obcí Bílý Kostel nad Nisou, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Kryštofovo Údolí, Mníšek a Oldřichov v Hájích a je rozdělena do pěti navazujících celků – na analytickou část, návrhovou část, majetkoprávní vypořádání, vyhodnocení a koncept dokumentace pro územní řízení (DUR). V rámci zpracování studie proběhly také prezentace pro starosty obcí a dotčených orgánů, kteří se mohli se studií blíže seznámit.

Závěrečné vypracování konceptu DUR bylo vybráno k následujícím třem protipovodňovým opatřením, která jsou navržena jako přírodě blízká, a to revitalizace koryta Jeřice v Mníšku, retenční přehrážka s funkcí malé vodní nádrže v Oldřichově v Hájích a suchá nádrž v Doníně, v Hrádku nad Nisou. „Studie však navrhuje dalších více než 40 obdobných opatření v celém území. Její hlavní přínos je v komplexnosti řešení a v aktivním zapojení všech dotčených subjektů,“ vysvětlil Jiří Löffelmann, radní zodpovědný za řízení resortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova,

Vytvoření studie je spolufinancováno Evropskou unií v rámci Operačního programu Životní prostředí. „Projekt stál celkem 3.982.887 korun. Dotace z Evropské unie je ve výši 85 %, tj. 3.385.453,95 korun. Liberecký kraj přispěl částkou 597.433,05 korun, obce z této částky zaplatily 185.742 korun,“ uzavřela Radka Loučová Kotasová, radní pro resort regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307