Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podporuje obnovu památek na svém území

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 16. 01. 2019 00:00

Sdílet článek

 

V rámci dělení vyšších daňových příjmů pamatuje Liberecký kraj i na obnovu památek. K dispozici je částka 4,3 milionů korun. Tu kraj rozdělí mezi šest ohrožených památek.

„Liberecký kraj podporuje obnovu památek jak z dotačního fondu, tak i z vyšších daňových příjmů. Podporu majitelům památkových objektů na jejich obnovu považuji za důležitou. Často se jedná o rozsáhlé objekty nebo objekty, které jsou v havarijním stavu. Při rozhodování nás zajímá, jak je vlastník sám aktivní nejen v získávání dalších finančních prostředků, ale také jak uvažuje o budoucím využití památky. Tedy zda bude sloužit veřejnosti,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Nejvyšší částka, a to 1 milion korun, připadne na obnovu barokního poutního areálu Kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici. Areál prochází celkovou obnovou, kdy by v průběhu roku 2019 měly být obnoveny venkovní fasády kostela, vnitřní interiéry kostela včetně restaurování mobiliáře kostela (kazatelna, oltáře, varhany, lustry, obrazy), restaurování štukové výzdoby, kamenických prvků a soch a zvonice. Rovněž bude provedena obnova elektroinstalace a dojde tak k nasvícení areálu.

Další prostředky, konkrétně 900 000 korun, poslouží na úhradu nákladů souvisejících s obnovou areálu zámku Vartemberk ve Stráži pod Ralskem, kde pro letošní rok chystá město 3. etapu obnovy. Na řadu přijdou fasády jižního křídla zámku. Jedná se o cenné historické fasády a pozůstatky starších omítek renesančních i barokní a kamenných ostění gotických, renesančních i barokních, tj. některé práce budou probíhat v restaurátorském režimu. „Ve Stráži pod Ralskem se pustili do obnovy této zásadní dominanty, jejíž nádvoří slouží již nyní k pořádání nejrůznějších kulturních akcí. Dlouhodobého úsilí města v tomto ohledu si moc cením,“ doplňuje Květa Vinklátová

Stejnou částku pak poskytne kraj obci Jindřichovice pod Smrkem na záchranu kostela Nejsvětější Trojice. Kostel má narušenou statiku, v letošním roce je plánováno její zajištění a obnova havarijního stavu střešní krytiny a souvisejících konstrukcí.

Poslední tři památky a to kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou, kostel sv. Martina ve Zlaté Olešnici a zřícenina Návarov obdrží každá půl milionů korun.

Kostel sv. Martina ve Zlaté Olešnici částku využije na odstranění vlhkosti z konstrukcí objektu, u zříceniny Návarov je plánována stabilizace hradního zdiva a zlepšení přístup do areálu hradní zříceniny. V kostele v Jablonci nad Nisou díky poskytnuté částce budou pokračovat v restaurování unikátních varhan.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky