Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na obnovy památek kraj rozdělí více než deset milionů

16. 12. 2019

Bezmála jedenáct milionů korun se ukrývá v dotačních programech, jež vyhlásil odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu. První z nich přispěje na záchranu a obnovu památek v Libereckém kraji, druhý na zpracování stavebně historických průzkumů, které slouží coby podklad pro restaurování památek. Přesná částka činí 10.850.000 korun.

„Podpora obnovy památek v kraji je důležitým impulsem pro majitele k zahájení rekonstrukcí. Přispíváme napříč krajem, bez ohledu na to, kdo je majitelem památky. Nejdůležitějším kritériem pro nás je její historická hodnota,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. „V letošním roce kraj přispěl například na obnovu bývalé Svobodovy hrobky na hřbitově v Lomnici nad Popelkou nebo na opravu fasády kaple sv. Václava ve Svojkově.“

U obou programů mohou o dotaci žádat vlastníci kulturních památek na území Libereckého kraje, případně fyzické či právnické osoby se souhlasem vlastníka objektu. Dotaci v rámci programu nelze poskytnout na obnovu kulturních památek ve vlastnictví Libereckého kraje nebo České republiky, to znamená, že žadatelem nemůže být ani příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj nebo stát.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324