Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejlepší kroniku Libereckého kraje vyhlásí v turnovském muzeu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 08. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Psaní kronik. Poslání, díky němuž další generace vědí, jak žily ty před nimi. Ty nejpečlivější a nejkreativnější kronikáře z místního regionu, kteří byli přihlášeni do soutěže o Nejlepší kroniku Libereckého kraje, čeká na začátku září ocenění v turnovském Muzeu Českého ráje. Vítězové si za svou práci převezmou diplomy i finanční odměny.

„Kronikáři odvádějí pro dokumentaci dění v obcích a městech neocenitelnou práci. Některé z kronik jsou skutečnými uměleckými díly a ona dokumentace není jen výpisem faktů, ale literárním dílem. Děkuji všem obcím, které udržují svou kroniku a kronikářům za jejich práci“, říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vyhlášení výsledků soutěže Nejlepší kronika Libereckého kraje, která se koná již počtvrté, se uskuteční v úterý 10. září od 13 hodin. Ocenění obdrží kronikáři a jejich kroniky ve dvou kategoriích. Do první se mohly přihlásit obce do 2 000 obyvatel, druhá soutěžní kategorie pak byla určena pro obce s počtem nad 2 000 obyvatel. Obcí je celkem dvanáct, přičemž v první skupině pět a v druhé sedm.

V kronikách se hodnotily obsah a struktura zápisů, stylistická úroveň, grafická a výtvarná stránka a přílohy kronik. To vše za roky 2016 a 2017.

Na slavnostním vyhlášení dostanou diplomy a finanční odměny kronikáři a starostové nejúspěšnějších obcí v každé kategorii. Vítězové také získají prémii pět tisíc korun, za druhá místa tři tisíce korun a za třetí patnáct set korun. 

Soutěž vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Ještědskou pobočkou České archivní společnosti a Severočeským muzeem v Liberci. Jejím cílem je podpořit a ocenit náročnou práci městských a obecních kronikářů a upozornit tím na význam kronik pro uchování pravdivého obrazu současné doby pro budoucí generace.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky