Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací v kraji projde celkovou aktualizací

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 03. 2019 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Kraj hledá zhotovitele aktualizace Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Libereckého kraje. Aktualizace by měla s výhledem do roku 2030 vycházet z potřeb obcí a z jejich územních plánů. Součástí dokumentu bude i opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody. Dále bude obsahovat návrhy propojení vodárenských systémů pro nouzové zásobování pitnou vodou za krizové situace. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 3.500.000 korun s DPH.

„Aktualizace plánu je v současné době potřebná. Musíme reagovat na negativní dopady sucha a také zajistit zásobování pitnou vodou, pokud dojde k mimořádným situacím. Jsem rád, že aktualizace popíše i skutečný a výhledový stav rozvoje jednotlivých území v kraji,“ uvedl Jiří Löffelmann, člena rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Rada kraje včera odsouhlasila zahájení výběrového řízení. Vybraný zhotovitel musí zpracovat celkovou aktualizaci dokumentu Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Libereckého kraje z roku 2004 a vyhodnotit jeho vliv na životní prostředí. Aktualizací projde textová, grafická a tabulková část.

Dokument, který bude sloužit pro potřeby plánování zásobování pitnou vodou, odkanalizování a čištění odpadních vod v Libereckém kraji, popíše také stav vodních zdrojů a spotřeby vody a její produkce v regionu. Cílem aktualizace je také nalézt vhodná opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody či možnosti pro nouzové zásobování pitnou vodou v době krize.

Kraj hodlá v opatřeních, které se snaží řešit negativní dopady sucha, pokračovat. Nedávno například vyhlásil nový dotační program Podpora retence vody v krajině, ve kterém je pro žadatele připraveno celkem 6 milionů korun.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky