Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt přiblíží sociální služby těm, kteří je nejvíc potřebují

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 20. 11. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Na půdě Krajského úřadu Libereckého kraje představil v pondělí 19. listopadu spolek Institut sociální práce už druhý cyklus projektu Pečovatelská služba – příležitost pro život doma. Jeho cílem je zlepšit povědomí občanů o škále sociálních služeb, jež v dané lokalitě působí, a udělat pro ně tyto služby dostupnější. Úvodního semináře se zúčastnil také náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda, neboť do projektu se spolu s několika dalšími regiony republiky zapojil i Liberecký kraj.

V prvním kole se v letech 2016-2018 do projektu Pečovatelská služba – příležitost pro život doma I přihlásilo 16 služeb a 4 obce z Libereckého kraje. Spolupráci dokončilo 14 služeb. V roce 2019 naváže na tento projekt další projekt, pojmenovaný Žít doma. Jeho cílem bude prohloubení aktivit z prvního cyklu. Do druhého kola, nazvaného Pečovatelská služba – příležitost pro život doma II, se dosud zapojilo 5 pečovatelských služeb a 5 obcí z Libereckého kraje.

„Problém dostupnosti či spíš nedostupnosti některých sociálních služeb je pořád aktuální. Nemalá skupina seniorů, zdravotně postižených a chronicky nemocných si přeje žít doma. Nechce jít do ústavu. Ale přitom tito lidé nemají ve svém bydlišti pečovatelskou službu, která by fungovala i odpoledne a večer, a také o víkendech. Nebo o ní nevědí. Liberecký kraj podporuje podobné projekty, protože když člověk se sníženou soběstačností zůstane ve svém domácím prostředí, má to pozitivní vliv na jeho psychický i zdravotní stav,“ zdůraznil náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Jak doplnil, služby, které se už do projektu Pečovatelská služba – příležitost pro život doma, zapojily, nabízejí dnes pomoc potřebným i ve večerních hodinách, o víkendech a svátcích.

Účastníci semináře se od Institutu sociální práce dozvěděli další informace o projektu a jeho hlavní cíle. Vyslechli si také příběh pečující osoby a příběh člověka, který pečovatelskou službu využívá.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky