Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zástupce Libereckého kraje vystoupil na Evropském summitu měst a regionů v Bukurešti

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 15. 03. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Na setkání v Bukurešti, které se konalo 14. a 15. března vystoupil zástupce Libereckého kraje Ing. Pavel Branda Ph.D. Summitu se zúčastnilo přes 500 politiků z evropské, národní a místní úrovně, kteří řešili přijetí unijního nařízení o podpoře přeshraniční spolupráce.

Společně s komisařkou pro regionální politiku Corinou Cretu se Branda zúčastnil debaty na téma územní soudržnost a sbližování obyvatel Evropské unie (EU). Z pozice místopředsedy Asociace evropských hraničních regionů (AEBR) představil pohled na předložená nařízení týkající se budoucí podpory přeshraniční spolupráce. Zdůraznil téměř třicetiletý přínos projektu Interregu a to, jakých bylo dosaženo výsledků i přes relativně malý rozpočet. Ve vztahu ke sbližování obyvatel EU uvedl, že “nikde není tato potřeba větší než v příhraničních regionech a nic tomu nepomáhá lépe než malé přeshraniční people-to-people projekty".

“Poslední tři roky jsme usilovali o to, aby se tyto projekty staly známými i v Bruselu a aby byly zakotveny v nařízení, což se nám poprvé podařilo,” upozornil Branda na aktivitu AEBR i na své stanovisko, které za Evropský výbor regionů vypracoval a v Bruselu prosazoval.

Přivítal rovněž to, že se Komise zaměřuje nejen na finanční podporu (Interreg) ale i na analýzu stávajících překážek bránících rozvoji spolupráce a jejich odstraňování. AEBR např. nyní spolupracuje s Evropskou komisí na iniciativě tzv. B-solutions, tedy na pilotních projektech zaměřených právě na identifikaci a odstraňování takovýchto překážek.

Ing. Pavel Branda PhD. je místostarosta Rádla a člen Evropského výboru regionů. Liberecký kraj dlouhodobě zastupuje v Bruselu, působí také v Euroregionu Nisa, který se zabývá třístrannou zahraniční spoluprací.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky