Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O exhibici skla a bižuterie byl opět větší zájem

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 21. 08. 2017 16:19
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Výstava Křehká krása má již své věrné příznivce, přesto ji každým rokem objevují noví a noví lidé. Tento trend se potvrdil i letos, když současnou sklářskou a bižuterní expozici vidělo zhruba o 30 procent lidí více než v loňském roce.

V předešlém týdnu proběhl 6. ročník výstavy Křehká krása 2017. V areálu jabloneckého Eurocentra se představilo více než 40 výrobců skla a bižuterie, kteří ve svých prezentačních a prodejních stáncích nabídli své nejnovější kolekce výrobků.

„Za nárůstem návštěvnosti může stát nejen fakt, že návštěvníci mohou každým rokem vidět to nejlepší ze sklářských a bižuterních produktů a že i rádi využívají možnosti si nějaké výrobky zakoupit s výraznou slevou. Svůj díl nesou i bohaté doprovodné programy,“ domnívá se Květa Vinklátová, radní pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury. Poukázala tak na fakt, že v Eurocentru vystoupilo během výstavy osm hudebních skupin a hvězdou pátečního podvečera byl Jaroslav Uhlíř, který všechny přítomné potěšil svými autorskými texty i muzikou. Divácky úspěšná byla také módní přehlídka s podtitulem „Glamorous Day“.

Organizátoři mysleli i na kreativní část návštěvníků výstavy, kdy si malí i velcí mohli vyzkoušet sklářské a bižuterní řemeslo v osmi dílnách. Ty pro ně přichystali jak prodejci, tak i Muzeum skla a bižuterie. Lidé si mohli v rámci tvořivých dílen zkusit vyfouknout a vymalovat svou vlastní vánoční ozdobu, vyrobit květinu nebo dětskou masku.

Letošní rok byl unikátní v návštěvnosti, ale i v tom, že na společnou vstupenku bylo možné navštívit ještě další čtyři místa spojené se sklářskou a bižuterní výrobou. „Až do konce října totiž Jablonec nad Nisou zdobí Mezinárodní trienále skla a bižuterie, které připravilo Muzeum skla a bižuterie. Trienále se účastní umělci, řemeslníci, pedagogové i studenti z dvanácti zemí. Lidé mohou na čtyřech místech v Jablonci nad Nisou obdivovat díla 25 sklářských výtvarníků, 89 výrobních značek a práce učitelů a jejich studentů z dvaceti škol,“ vypočítala radní.

Výstava Křehká krása se inspirovala v tradici velkých bižuterních výstav, které se v Jablonci nad Nisou konaly v 60. a 70. letech minulého století. S pořádáním novodobé výstavy začal Liberecký kraj v roce 2012, poté převzal štafetu Svaz výrobců skla a bižuterie, ale Liberecký kraj zůstal stále jedním z nejdůležitějších partnerů. Výstavu podporuje nejen finančně, ale i propagačně pomocí svých marketingových kanálů, kterými je turistický portál www.liberecky-kraj.cz, Facebookový profil Liberecký kraj cestou necestou nebo na Instagramu #regionliberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky