Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Unikátní most opět slouží nejen chodcům, ale i řidičům

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 07. 09. 2017 07:43
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jedinečný věšadlový most ze dřeva přes řeku Jizeru se slavnostně otevřel v Bystré na Semilsku ve středu 6. září. Do této doby ho mohli využívat pouze chodci a nově se na něj může vrátit také automobilový provoz. Jedná se o nadregionálně unikátní památku, jejíž oprava přišla na téměř pět milionů korun.

Malá obec se sto dvaceti obyvateli má zpátky svůj jedinečný most, který už bude nejen pro pěší, ale i pro řidiče. V roce 2013 byl kvůli velmi špatnému stavu uzavřen. Po první etapě rekonstrukce ho stavebníci pro chodce znovu zpřístupnili na podzim minulého roku, ale další stavební práce probíhaly dál až do letošního května.

„Rekonstrukce 31 a čtvrt metru dlouhého mostu, který byl ještě před čtyřmi lety v havarijním stavu, vyšla téměř na pět milionů korun. S jedním milionem přispělo Ministerstvo kultury České republiky a 3.850.000 Kč zaplatil Liberecký kraj,“ vyčíslil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Bysterský most je unikátním zástupcem klasické trojúhelníkové věšadlové mostní konstrukce v celém středoevropském prostoru. Za prvním nejbližším podobným, by zájemci museli cestovat až do Rakouska.

„Jeho jedinečnost je nejen ve způsobu stavby v pracovních postupech, ale také v použitém materiálu. V roce 1922 si ho nechal postavit místní mlynář Janoušek, který trval na dovozu hlavních mohutných trámů z Vítkovic v Krkonoších,“ přiblížila Květa Vinklátová, radní pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury a doplnila, že právě horské klima mu dokázalo zaručit vysokou hustotu dřeva a tím i jeho vyšší pevnost a dlouhověkost. „Stavitel vybral dobře, protože i přes velkou vytíženost a stáří se most zachoval až do počátku rekonstrukce v autentické a původní podobě,“ dodala Vinklátová.

Ani dnes není jiný. Rekonstrukce památky s nadregionálním významem probíhala citlivě v souladu s odbornými posudky a nad celou stavbou rozhodoval autorský dozor ve spolupráci s odborem památkové péče. Historicky cenný most po opravě přejde do vlastnictví Libereckého kraje a do správy ho získá Muzeum Českého ráje v Turnově.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky