Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výbor zemědělství a životního prostředí LK navštívil mokřady Horní Jizery

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 05. 2014 15:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Mokřad Horní Jizera je zapsán mezi nejvýznamnějšími mokřady celého světa. Lokalita, která se skládá ze dvou částí o celkové výměře 2 303 ha, je územím s mimořádnými krajinářskými a přírodními hodnotami.

Plošně větší část se nachází ve východní části Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory při hranici s Polskem. Menší část je pak situována v náhorní oblasti Jizerských hor a prochází jí hlavní evropské rozvodí rozdělující úmoří Baltského a Severního moře,“ přiblížil oblast místopředseda Výboru zemědělství a životního prostředí Jaroslav Podzimek.

Území je chráněno také na základě tzv. Ramsarské úmluvy, jejímž prostřednictvím je zajišťována celosvětová ochrana mokřadů. Dnes má Ramsarská úmluva podle Tomáše Komrzého z oddělení vodního a lesního hospodářství, odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu, již 168 smluvních stran.

„Do jejího seznamu jsou zařazovány mokřady splňující přísná kritéria mezinárodního významu pro vodní ptactvo a mezinárodního významu z hlediska ekologie, botaniky, zoologie, limnologie nebo hydrobiologie,“ řekl Tomáš Komrzý.

Exkurzi po lokalitách Horní Jizery vedli Ing. Jiří Hušek a Mgr. Šárka Mazánková ze SCHKO Jizerské hory. Členové Výboru navštívili nejdříve Klugeho louku – druhou největší rašelinnou louku v Jizerských horách. Zde se dozvěděli praktické informace o ochraně rašelinišť a také, že revitalizace rašelinišť má význam i při prevenci povodní. Seznámili se mimo jiné i se situací přísně chráněného tetřívka obecného na území Jizerských hor.

Následovala návštěva přírodní rezervace s přísně chráněnou upolínovou loukou přímo v osadě Jizerka. Žlutá barva upolínu evropského je v jarním období dominantou této osady.

Na závěr členové Výboru navštívili vyhlídkovou věž v Přírodní rezervaci Na Čihadle. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky