Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Aktuální povodňová situace ve Frýdlantském výběžku

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 07. 2011 19:30

Sdílet článek

Krajská povodňová komise Libereckého kraje, kterou dnes svolal hejtman LK Stanislav Eichler, zhodnotila vývoj povodňové situace. Komise konstatovala, že nadále platí zvýšená pohotovost zejména na řekách Smědá, Jizera, Nisa, Jeřice, Ploučnice, Ještědka (přítok Ploučnice) a Kamenice (přítok Jizery), na nichž hladiny střídavě stoupají a klesají.

Nejvyšší, 3. stupeň povodňové aktivity trvá v Jablonci nad Jizerou, Plavech,  Předláncích, Bílém Potoce a Stráži pod Ralskem.

Povodí Labe rovněž sleduje situaci na přehradách, které zatím mají dostatečnou kapacitu, a zachycují více vody než vypouštějí.

Pokud se týká evakuace – bylo zatím dobrovolně evakuováno 6 lídí, 2 dospělí a čtyři děti ve Vísce, a svůj příbytek dobrovolně a preventivně opustili tři občané v Raspenavě.

Přehled o škodách dosud není vyčíslen, podle dostupných informací se však voda  nedostala do obytných domů, zatopeny jsou jen některé sklepy a voda se rozlévá do polí a luk.

Uzavírky místních silnic jsou na Víšňovsku (viz tabulka) a nově ještě komunikace Černousy – Ves.

Na hlídání vjezdů na zatopené silnice a k ochraně majetku bylo povoláno30 dalších policistů, kteří budou sloužit po celých dalších 24 hodin. Řidiči totiž mnohdy nechtějí dodržovat zákaz vjezdu a policisté se obávají, že by mohli tito neukáznění řidiči na zatopené komunikaci uvíznout.

Hasiči nasadili 23 jednotek, slouží na 110 profesionálních a dobrovolných hasičů. V případě nutnosti je připravena technika z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Zdravotnická záchranná služba LK posílila výjezdové posádky ve Frýdlantě a Višňové, které budou sloužit do odvolání.

„Ještě sice nenastala situace, kdy by musela tato komise začít pracovat, ale vzhledem k nepříznivému vývoji počasí jsem se rozhodl komisi preventivně svolat. Nyní šlo zejména o to získat  objektivní informace, případně je potvrdit,  od složek působících v terénu. Chceme tak předejít někdy nepřesným a zavádějícím informacím a pravdivě informovat veřejnost“ vysvětlil hejtman s tím, že další zasedání komise se uskuteční v pátek 22. července od 8 hodin, tisková konference se koná v 9.30 hodin v sídle Libereckého kraje, U jezu, 2. patro.

Liberecký kraj - aktuálně zaplavené komunikace a dopravní omezení silnic II. a III. tříd KSS LK - povodeň 21.7.2011
   
Třída
komunikace
Číslo
silnice
Úsek Okres Čas
uzavření
Stručný popis závady Stav průjezdnosti Objízdná trasa
číslo silnice
III. 0353 Víska - Minkovice Liberec 21.7.2011 11:30 voda na komunikaci neprůjezdné není značena
III. 0353 Minkovice - Višňová Liberec 21.7.2011 12:00 voda na komunikaci neprůjezdné není značena
III. 0356 Višňová - Předlánce Liberec 21.7.2011 12:00 voda na komunikaci neprůjezdné není značena
III. 0357 Višňová - Předlánce Liberec 21.7.2011 8:30 voda na komunikaci neprůjezdné není značena
II. 290 Raspenava - provizorní most Liberec 21.7.2011 12:00 riziko podemletí nábřežních zdí neprůjezdné po III/29010 (semafory + Policie ČR)
               

AKTUÁLNÍ INFORMACE O SITUACI V LIBERECKÉM KRAJI SPOJENÉ S VYDATNÝMI DEŠTI NELEZNETE NA POVODŇOVÉM PORTÁLU (__).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky