Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuální povodňová situace ve Frýdlantu v neděli 21. června ráno

21. 06. 2020

Frýdlant se v neděli 21. června 2020 probudil do klidného rána. Smědá je v současné době pod úrovní prvního stupně povodňové aktuality, ale voda opět stoupá a prognózy nejsou příznivé. Podle aktuální výstrahy ČHMÚ lze během dopoledne očekávat extrémně vydatný déšť s úhrnem nad 50 mm za 6 hodin. To by znamenalo, že opět hrozí vysoký stupeň povodňového nebezpečí a prudký vzestup hladin Smědé i Řasnice.

"Frýdlant je ale po včerejšku připraven, má vytvořenu rezervu zhruba 600 pytlů s pískem, které se používají jako zábrany. Na pravém břehu Smědé stále zůstávají protipovodňové mobilní hráze zapůjčené HZS LK. Ohrožené objekty v centru Frýdlantu jsou kompletně zabezpečeny dle požadavku obyvatel pytli s pískem, v případě, že budou obyvatelé potřebovat další, ať kontaktují krizový štáb na telefonních číslech 602101627, 602503465, 602581854 nebo 606673286," vyzývá starosta Frýdlantu Dan Ramzer. 

V současné době se vzhledem k dostatečné zásobě pytlů s pískem ruší pytlovací stanoviště v Liberecké ulici. "Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří přiložili ruku k dílu a pomáhali plnit pytle pískem. Bylo jich opravdu hodně. Ze srdce děkujeme," říká starosta města. 

V osm hodin ráno zasedala povodňová komise, zrevidovala aktuální situaci, další jednání je naplánováno na 12.00 hodin. O výsledcích Vás budeme informovat.

V pohotovosti zůstávají družstva JSDH Frýdlant, které budou monitorovat stav toků a reagovat na případné požadavky ze stran občanů i povodňové komise.

V souvislosti s včerejší velkou vodou jsou na území Obce s rozšířenou působností Frýdlant (ORP III. Frýdlant) problémy s dodávkou pitné vody z Úpravny vody v Bílém Potoce, kde v důsledku havárií jímacích objektů na Smědé a Hájeném potoce nebylo možné získávat surovou vodu pro úpravu vody pitné. "V současné době se podařilo provizorně zprovoznit jímání vody na Smědé, čímž se vytvořila alespoň minimální rezerva pro zásobování pitnou vodou, která ale bohužel vykazuje optické nedostatky. Nicméně zatím není nutné přistoupit k zásobování prostřednictvím cisteren, které jsou už v obcích, ve kterých by mohla voda dojít nejdříve, připravené. S ohledem na meteorologickou situaci je velice pravděpodobné, že voda z řeky Smědé bude při vyšší povodňové aktivitě a s ní souvisejícím znečištěním, opět neupravitelná. V tomto případě bude muset Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) aktivovat identický náhradní zásobovací systém pomocí cisteren ve spolupráci s HZS ČR," doplňuje starosta Frýdlantu a předseda povodňové komise ORP III. Frýdlant Dan Ramzer. 

Proto sledujte webové stránky či facebookové profily svých obcí, které jsou vedením FVS o aktuálním stavu průběžně informovány pomocí elektronické pošty. 

TZ: město Frýdlant, Martina Petrášková

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419