Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bítouchovský pomník se díky iniciativě místních stal opět důstojným pietním místem

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 08. 2014 13:49
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

(Zpráva ze Semil) V sobotu 23. srpna se bítouchovský pomník obětem I. světové války dočkal svého slavnostního znovuodhalení. Iniciativa na obnovení a opravu pomníku vzešla od obyvatel Bítouchova, městské části Semil, jež dříve bývala samostatnou obcí. Občané společně se Sborem dobrovolných hasičů Bítouchov svým nápadem, finančním příspěvkem, ale hlavně prací dosáhli kompletní obnovy pomníku, jehož součástí je socha, která byla odborně a umělecky restaurována. Oprava se uskutečnila i díky soukromým dárcům a městu Semily, které také drobně přispělo. Celkové náklady se přiblížily 100 tis. Kč.

Popisek: Žulový pomník s pískovcovou sochou ženy s malým dítětem u nohou, jehož autorem se stal sochař Jan Steklík, byl vystavěn na památku 44 občanů Bítouchova, kteří padli v letech 1914 – 1918 na různých frontách 1. světové války. K jeho slavnostnímu odhalení došlo 24. srpna roku 1924 a po roce 1945 byl pomník doplněn dvěma jmény obětí 2. světové války.

Slavnostní znovuodhalení pomníku proběhlo za přítomnosti zástupců Sdružení válečných veteránů v Libereckém kraji, představitelů města Semily, členů Sboru dobrovolných hasičů Bítouchov a široké veřejnosti.

"Jde o zcela mimořádnou událost, kdy se obyvatelé sami nabídli a s výjimkou odborné restaurátorské práce pomník i jeho okolí opravili a uvedli do stavu před 90 lety. Velice si vážím této iniciativy a sounáležitosti obyvatel Bítouchova. Spolková činnost je naší silnou stránkou a my se ji snažíme podporovat. Vždyť život spolků je nedílnou součástí života Semil," říká Lena Mlejnková, místostarostka města Semily.

"Velké poděkování patří všem, kteří se o opravu zasloužili. V dnešní uspěchané době se v Bítouchově našla skupina lidí, kterým není lhostejná historie, tradice, hrdost a práce druhých." dodala místostarostka.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky