Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čarovné bylinky se představují

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 12. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5942|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Bylinky mají široké využití v léčitelství i jiných oborech. Váže se k nim řada mýtů a pověr. V naší uspěchané době je však často jejich léčivý účinek nahrazován různými umělými preparáty. Některé druhy z naší krajiny navíc nenávratně mizí.

Propagace bylinek mezi širokou veřejností je určitě na místě. A když je pojata netradiční formou, zaujme určitě více.    

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připravilo v roce 2005 za finanční podpory Libereckého kraje výstavu Čarovné bylinky očima malíře, fotografa a botanika. S využitím originálních kreseb akademického malíře Atilly Vöröse bylo velmi zajímavou formou představeno celkem 100 našich bylin. 
Výstava se setkala s až neočekávaně vysokou odezvou mezi veřejností. Především z tohoto důvodu jsme začali s českolipským muzeum spolupracovat na dalším využití rozsáhlého díla – vydání netradičně pojaté, ručně vázané, publikace, která bude připravena dle vzoru starých herbářů,“ řekl k historii náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.

Obdobná kniha však vyžaduje nemalé finanční prostředky. Proto byla připravena žádost o poskytnutí části finančních prostředků na Německou spolkovou nadaci pro životní prostředí. Díky úspěchu ve výběrovém řízení a poskytnutí vlastního podílu Libereckým krajem mohla být tato netradiční publikace letos připravena. 

Tato jedinečná publikace bude mít široké využití. Myslím, že bude také velmi zajímavým dárkem pro významné návštěvy našeho kraje. Díky dotaci Německé spolkové nadace pro životní prostředí bude vydána i v německém jazyce,“ doplnil Zika.   

 Součástí projektu, jehož cílem je propagace bylinek, je i vydání malé knihy pohádek s názvem Bylinkové povídání pro sedmero usínání. Tato podstatně drobnější kniha bude společně s “bylinkovými” omalovánkami sloužit k ekologické výchově v mateřských školách i rodinách jak na české tak i německé straně.

 Slavnostní křest netradiční publikace proběhl v Krajské vědecké knihovně v Liberci v úterý 11. prosince. Všichni zájemci se mohou s výstavou o čarovných bylinkách i zajímavými publikacemi seznámit v místě pokřtění od 5. do 28. prosince. V příštím roce bude výstava putovat po Čechách i Německu.

Foto: Ota Mrákota

 

Ing. Tomáš Komrzý

vedoucí oddělení samosprávy životního prostředí a zemědělství odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí Krajský úřad Libereckého kraje U Jezu 642/2a

461 80  Liberec 2

tel. 485 226 353

e-mail: tomas.komrzy@kraj-lbc.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky