Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čarovné bylinky se představují v Národním muzeu v Praze

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6169|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Slavnostní zahájení výstavy „Čarovné bylinky“ se uskutečnilo v Národním muzeu v Praze ve čtvrtek 21. 2. 2008. Expozice je součástí projektu, v České republice ojedinělého, v rámci kterého byla vydána unikátní, ručně  vázaná stejnojmenná publikace. Tu vydal Liberecký kraj v českém a německém jazyce a vznikla za podpory Německé spolkovéu nadace pro životní prostředí (DBU), a za spolupráce Střediska ochrany přírody v Neukirchu a Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

„Výstava v Národním muzeu je odměnou za náročnou práci týmu lidí, který se podílel na zrodu této unikátní publikace. Také je to možnost jak představit tuto publikaci nejen občanům České republiky, ale i zahraniční hostům, kteří navštíví Prahu,“ řekl k výstavě náměstek hejtmana Radim Zika, který nad výstavou převzal záštitu.


 

Celkové pojetí výstavy v sobě spojuje několik rozdílných složek. Část výstavy tvoří fotografie dokumentující jednotlivé druhy rostlin. Ty jsou doplněny složkou výtvarnou, v tomto případě kresbami, které originálním způsobem objasňují původ lidových jmen rostlin a historický pohled na ně. Neméně významná část je odborně-botanická, předkládající naučně-zábavnou formou informace a zajímavosti o dané rostlině, o jejím využití v minulosti, o pověrách, magii, ale i o jejím současném využití v léčitelství a medicíně, včetně uvedení stupně ochrany dle příslušného zákona

Výstava je velmi rozsáhlou, netradičně pojatou, botanickou, zábavně-naučnou, výtvarnou a zároveň i fotografickou prezentací tří autorů různých profesí, určenou široké veřejnosti.

„Při této příležitosti bychom touto výstavou chtěli oslovit nakladatele, díky kterým by se kniha mohla dostat do rukou širší veřejnosti,“ dodal Radim Zika.

Záměrná kombinace prezentace vydávané knihy a výstavy, jež je ve své podstatě touto knihou, „roztrhanou“ na jednotlivé listy, řadí tento projekt k velmi zajímavým a neobvyklým.

Výstava potrvá do 1. června 2008.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky