Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Centrum vzdělanosti Libereckého kraje – moderní vzdělávací projekt opírající se o evropské zkušenosti

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 06. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6642|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Do objektu nového Středoškolského vzdělávacího  centra se začlení i CVLK

V počtu vysokoškoláků i maturantů zaostává region za celostátním průměrem

 

Liberecký kraj plánuje v blízké budoucnosti výstavbu nového objektu – Středoškolského vzdělávacího centra (SVC), jehož součástí bude i Centrum vzdělanosti Libereckého kraje (CVLK). Unikátní projekt v rámci České republiky - CVLK, který již nyní má 30 místních vzdělávacích center po celém Libereckém kraji,  dále rozšíří obyvatelům tohoto regionu systém celoživotního vzdělávání a postupně přispěje ke zvýšení jejich zaměstnatelnosti. Z převážné části bude financován z prostředků Evropské unie.

Letos v červenci bude  Statutární město Liberec rozhodovat o zařazení objektu SVC do integrovaného plánu rozvoje města. Pokud se tak stane, může  Liberecký kraj podat konkrétní projekt. Předběžně lze odhadovat, že po schválení by se mohlo začít stavět v roce 2010.

 „Za posledních patnáct let se v  regionu výrazně změnila struktura průmyslu – sklářský a textilní nahradil především elektrotechnický a automobilový. Tato změna se však už dostatečně neodrazila v nabídce středoškolského ani vysokoškolského vzdělání, navíc nové obory vyžadují celoživotní průpravu a rostoucí nároky na úroveň vzdělání. Také nepříznivý demografický vývoj se projevil poklesem počtu žáků a hrozbu zavírání škol a omezování vzdělávací nabídky může odvrátit pouze alternativní využití volných

kapacit. Dalším závažným argumentem je slabší vzdělanostní struktura Libereckého kraje – podíl vysokoškoláků zaostává o 2,2 procenta za celostátním průměrem a je druhý nejslabší v České republice. To samé platí i o maturitním vzdělávání,“ vysvětluje Petr Doležal, náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

 

Na nákladech se bude podílet také Evropská unie

Nový areál Středoškolského vzdělávacího  je navržen v lokalitě ulic Masarykova-Gorkého v Liberci a v konečné fázi jej budou tvořit tři stavby. V hlavní budově tzv. integrovaného objektu pro vzdělávání budou učebny, zázemí pro pedagogy i zaměstnance, jídelna, kavárna, čítárna, dílny praktické výuky a šatny.

„Tento výukový a administrativní objekt pomůže navíc libereckému školství, neboť se v něm počítá rovněž s kompletním zázemím pro dvě liberecké střední školy - Střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou (VOŠ) a  Střední průmyslovou školu stavební. .Budovy těchto škol jsou už dnes v nevyhovujícím stavu a jejich případná rekonstrukce by byla nesmírně nákladná. Navíc některé  nejsou majetkem Libereckého kraje,“ upřesňuje Petr Doležal s tím, že  praktické učebny, sportoviště, stravovací zařízení a  další služby budou využívat i další střední školy v okolí.

 

Druhou plánovanou budovou je Domov mládeže s plánovanou kapacitou 250 dvoulůžkových pokojů. Jeho součástí bude mj. sportovní hala se třemi tělocvičnami, šatny, kabinety, posilovny, aerobní sál, tribuna pro 400 diváků a venkovní hřiště.

 Areál doplní navíc veřejné podzemní parkoviště s 348 místy.

„Celkové náklady na výstavbu Centra vzdělanosti dosahují částky 1,25 miliardy korun. Rozpočet integrovaného objektu pro vzdělávání dosahuje 572 milionů korun a bude financován z prostředků Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu. Spoluúčast Libereckého kraje přitom dosáhne jen 7,5 procenta rozpočtu – tedy zhruba čtyřiceti milionů korun. Vybudování Domova mládeže a sportovišt přijde na 364 miliony korun, financován by měl být částečně ze státního rozpočtu a také soukromým sektorem v rámci projektu PPP (Public Private Partnership). Předpokládáme, že náklady ve výši 266 milionů korun nutné k vybudování podzemního parkoviště uhradí soukromý investor,“ vypočítává Petr Doležal.

 

Školy se rušit nebudou,  studenti se pouze přestěhují

Centra vzdělanosti působí v současnosti v mnoha zemích Evropské unie. V Libereckém kraji zahájilo svou činnost před dvěma lety. Řídící a koordinační centrum sídlí v Liberci, jeho partnery představuje dvacetosm středních škol regionu, které dohromady představují 30 místních center celoživotního vzdělávání. Ta zajišťují na základě specifických potřeb svým zákazníkům z řad zaměstnavatelů, úřadů práce, Hospodářské komory Libereckého kraje, státní správy i samosprávy, absolventů škol, učitelů nebo společensky znevýhodněných skupin programy celoživotního vzdělávání. Kurzy jsou zaměřené zejména na rekvalifikace, doplnění stupně vzdělání či zvýšení kvalifikace, manažerské řízení, školení a zaškolení zaměstnanců, další vzdělávání pedagogických pracovníků, studium cizích jazyků atd.,  říká Petr Doležal.

„V minulých týdnech a měsících jsme zaznamenali o Centru vzdělanosti z několika stran mnoho spekulací, polopravd a vyložených lží. Některé politické subjekty v rámci kraje si toto téma dokonce přenesly i do svého předvolebního programu. Podle našeho názoru však vycházely z  neobjektivních informací a naprosto mylných představ.

Centrum vzdělanosti není žádná gigantománie, ale moderní vzdělávací projekt opírající se o evropské zkušenosti. Neznamená ani rušení středních škol v kraji, jen vzniknou nové moderní vyučovací prostory, kam se přestěhují střední školy, které již ve městě Liberci působí.

Do nového Domova mládeže se přestěhují studenti z hygienicky naprosto nevyhovujícího prostředí, v němž je nyní ubytováno 390 dětí ze 165 obcí celého Libereckého kraje

Rozhodně ani nijak neochudí obecní pokladny o „evropské“ peníze, neboť SVC bude financováno z úplně jiné prioritní osy z jiné oblasti Regionálního operačního programu. Liberecký kraj takovou komplexní instituci, která mu nabídne v blízké perspektivě dostatek kvalifikovaných pracovních sil a také zvýší konkurenci na pracovním trhu, jednoznačně potřebuje,“ uvádí Petr Doležal.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky