Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská nemocnice stěhovala a modernizovala endoskopii

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 11. 2011 14:21

Sdílet článek

 

Léta nevyhovující prostory pro vyšetřování pacientů s chorobami trávicího ústrojí prošly zásadní modernizací. Českolipská nemocnice je přestěhovala ze čtvrtého do druhého patra, kde je více místa a komfortu pro nemocné i zdravotníky.

Slavnostní pásku dnes přestřihlistatutární náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS), radní  a předseda Dozorčí rady NsP Pavel Petráček (ČSSD) a předseda představenstva a generální ředitel MUDr. Petr Chmátal, Ph.D., MBA.

 „Modernizace endoskopické jednotky NsP se uskutečnila během letošního roku zásluhou významné finanční podpory Libereckého kraje,“ připomněl .Pavel Petráček.

„Modernizace endoskopického pracoviště byla financována ze sdružené, deseti miliónové dotace Libereckého kraje (určené nejen na endoskopii). Přímé náklady na endoskopii jsou 4,5 mil. Kč a zahrnují prostorové, stavební úpravy, přístrojové vybavení, nábytek a další,“ dodal.

Na endoskopii podle  primářky interního oddělení MUDr. Romany Balkové  nyní vhodně navazuje sonografické pracoviště,.Kromě dvojnásobného místa, nové recepce nebo kartotéky, získala endoskopická laboratoř další důležité vybavení. Přibyla nová audiovizuální technika, nové vzduchotechnické skříně, které endoskopie dosud neměla a jenž slouží na pročišťování a ukládání fibroskopů.

Také máme nové myčky k dezinfekci a sterilizaci přístrojů, které umožní vyšetřit více pacientů,“ doplnila primářka Balková. Jak dále uvedla, lékaři na zdejší endoskopii provádí vyšetření žaludku (gastroskopie) za pomoci nejmodernějších přístrojů. Nejčastěji u žaludečních vředů, u akutního krvácení do žaludku nebo na přítomnost cizích těles v žaludku. U krvácivých stavů sklerotizaci jícnových varixů, nebo stavění akutního krvácení do trávicího traktu. Velmi dobře zvládají tzv. kolonoskopie včetně polypectomií a ERCP a extrakcí konkrementů ze žlučových cest, nebo papilosfinkterotomie. Při kolonoskopii jde o vyšetření tlustého střeva vláknovou optikou včetně snesení, odstranění polypů.

Lékaři rovněž vyšetřují onemocnění žlučníku a žlučových cest. Metoda je známá pod zkratkou ERCP, což znamená „endoskopická retrográdní cholangio-pancreatografie“, při níž se dají zavést do žlučových cest plastikové stenty a tím zprůchodnit žlučové cesty.

„Při ERCP jsme dále schopni extrahovat žlučové kameny z vývodných žlučových cest. Dále jsme schopni endoskopicky ošetřit stenózu papily ve žlučových cestách,“ vysvětlila vedoucí lékařka endoskopického pracoviště MUDr. Jiřina Faltová.

Na endoskopickém pracovišti řeší i perkutánní endoskopické gastronomie (PEK) u pacientů, kteří nemohou přijímat potravu ústy. Zejména při zhoubném onemocnění úst a krku. Nemocným s vleklými chorobami zažívacího traktu poskytuje péči také gastroenterologická poradna. Zaměřena je na aktivní vyhledávání, komplexní diagnostiku a léčbu různých chorob trávicího traktu, slinivky břišní, na diagnostiku a léčbu jaterních chorob. Poradna pacientům se zjištěným onemocněním trávicího traktu zajišťuje pravidelné kontroly a léčbu.

Endoskopie je součástí interního oddělení NsP Česká Lípa, které v současné době disponuje celkem 90 lůžky, z nichž jsou 4 lůžka na jednotce intenzivní péče (JIP). Interní oddělení poskytuje péči nemocným z celého okresu a v některých specializovanějších metodách i pacientům mimo okres Česká Lípa. Oddělení velmi úzce spolupracuje s řadou klinických pracovišť, která pro ně zajišťují invazivní kardiologická vyšetření a kardiochirurgické výkony, případně další specializovaná vyšetření z ostatních nadstavbových oborů. Interní oddělení je standardně vybaveno nezbytnými přístroji a některými rehabilitačními pomůckami. Jednotka intenzivní péče splňuje nároky na komplexní léčbu kritických stavů ve vnitřním lékařství včetně možnosti umělé plicní ventilace ve spolupráci s oddělením ARO. V rámci interního oddělení probíhá řada ambulancí, vedených atestovanými lékaři v nadstavbových oborech.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.  je zdravotnické zařízení ve 100% vlastnictví Libereckého kraje. Poskytuje lůžkovou i ambulantní péči v rozsahu okresu Česká Lípa a ve vybraných odbornostech i pro oblast části Děčínska. NsP provozuje 405 akutních a 122 lůžek následné péče. Roční rozpočet NsP je 660 mil. korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky