Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čestní občané města už mají své důstojné místo v budově radnice

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 10. 2014 10:19

Sdílet článek

(Zpráva města Liberec) - Na význam desítek osobností, které v období od roku 1853 do současnosti ocenilo vedení města Liberce udělením čestného občanství, upozorňuje návštěvníky od pondělí 27. října samostatná vitrína v druhém patře historické radnice.     

Seznam všech 39 držitelů Čestného občanství města Liberce je doplněn jejich fotografiemi a základními informacemi. Je to vůbec poprvé, co soupis oceněných osobností vznikl. S vyhledáváním jmen v libereckém okresním archivu pomohli městu Liberci studenti Technické univerzity Liberec.

„Pro oceněné osobnosti jsme našli na radnici místo v sousedství seznamu všech starostů a primátorů Liberce, a blízko vitríny o historii naší neorenesanční radnice. Ostatně čestní občané a držitelé medaile města jsou s dějinami Liberce spjati. Většina z nich se do historie zapsala pozitivně, jen někteří jsou z dnešního pohledu hodnoceni spíš negativně. Vystavením všech jmen prohlubujeme povědomí Liberečanů o minulosti jejich města, a současně tím přinášíme zajímavé informace také turistům,“ zdůraznila primátorka Martina Rosenbergová.

Nápad veřejně vystavit soupis všech oceněných a doplnit jej ještě také o držitele Medaile města Liberce vzešel od zastupitele Ladislava Duška, předsedy kulturní a památkové komise. Návrh schválili také zastupitelé. Medailí města Liberce bylo dosud oceněno sedm občanů.

„Vitrína s oceněnými osobnostmi si zaslouží své místo na radnici. Dlouho nám tady chyběla,“ řekl při slavnostním křtu Ladislav Dušek. „Je naší povinností hledat v dějinách jak důležité okamžiky, tak i významné osobnosti,“ doplnil.

Mezi čestnými občany Liberce je například hrabě Franz Clam-Gallas, kterému bylo uděleno čestné občanství v červenci roku 1914 u příležitosti jeho 60. narozenin za zásluhy v oblasti sociální, kulturní a hospodářské. V roce 1945 se stal čestným občanem Liberce československý prezident Edvard Beneš, o rok později čtvrtý prezident Československa Klement Gottwald.

MEDAILE  MĚSTA  LIBEREC

datum udělení        jméno, příjmení, profese

důvod udělení

datum narození, datum úmrtí

 

4.6.1996                  Jaroslav Tomsa, profesor

                                   za občanské zásluhy o město Liberec

                                   * 13.7.1906, † 15.8.2000

 

25.3.1997               František Peterka, herec

                                   za občanské zásluhy o město Liberec

                                   * 17.3.1922

 

20.6.1998               Kateřina Neumannová, sportovkyně

                                   za reprezentaci města na OH v Naganu

* 15.2.1973

 

23.6.1998               Ludvík Středa, básník spisovatel

                                   za celoživotní dílo

* 24.6.1928, † 15.10.2006

 

27.4.2004               Rudolf Anděl, profesor

                                   za vývoj a formování libereckého školství

                                   * 29.4.1924

 

26.1.2006               Milan Uherek, dirigent

za mimořádnou, dlouholetou reprezentaci města v oblasti kultury a dětského zpěvu

* 23.12.1925, † 9.8.2012

 

28.2.2008               Stanislav Hnělička, plukovník

                                   za bojové zásluhy ve II. světové válce

                                   * 12.2.1922

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky