Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cyklobusy z Českého ráje do Krkonoš zahajují letní sezónu  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 05. 2019 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Nastává hlavní cyklistická sezóna a s ní i rozšiřování provozu sítě cyklobusových linek. Turisticky atraktivní lokalita Českého ráje letos zaznamená výraznou změnu v provozu cyklobusů.

„Vyhodnocení využívání cyklobusů v předchozích letech nás vedlo k navržení nového dopravního konceptu,“ vysvětluje Otto Pospíšil, zástupce ředitele organizátora dopravy KORID LK. „Poptávka se postupem času mění a my musíme na tuto skutečnost reagovat,“ dodává. Část linek do Českého ráje je objednávána společně se sousedním Královehradeckým krajem a podílí se i některé obce na trasách, proto byla nejprve nutná řada jednání nad novým návrhem.

Od 1. 6. zahájí víkendový provoz linky 391 Turnov – Vyskeř – Troskovice – Holín,Prachov – Jičín a IREDO 510 (630077) Jičín – Sobotka – Hrad Kost. Krkonoše a Jizerské hory zároveň spojí linka 990 Harrachov – Vrchlabí – Pec pod Sněžkou – Horní Malá Úpa.

Se začátkem letních prázdnin se rozšíří provoz také na pracovní dny, ale nabídka cyklobusů se rozšíří o další linky. Novinkou bude linka 392 Liberec – Turnov – Vyskeř – Hrad Kost – Sobotka, která pojede od pátku do neděle. V pozměněné trase pojede o sobotách a nedělích linka 591 Semily – Kozákov – Rovensko pod Troskami – Troskovice.

Jízdní řády cyklobusů jsou vzájemně koordinovány a cestující budou ve vybraných zastávkách mít možnost využít vzájemné přestupy mezi linkami, například v Sobotce, Vyskeři, Troskovicích či v Pařežské Lhotě.

„Liberecký kraj dlouhodobě podporuje cykloturistiku, a to nejen rozvojem cyklostezek, ale i nabídkou dopravního spojení, které v některých sklonově náročných úsecích zlepší dostupnost oblíbených cílů nebo výrazně zkrátí čas,“ komentuje změny Jan Sviták, náměstek hejtmana a doplňuje, „Český ráj je také dostupný sobotním cyklovlakem z Liberce a i ostatní části Libereckého kraje jsou zahrnuty do sítě autobusových linek, které přepravu kol umožňují již od května.“             

Tipy na výlet a turistické cíle:

  • na zámek Hrubá Skála linkou 391
  • k rybníkům Vidlák a Krčák linkou 391
  • na Prachovské skály linkou 391 (od Semil a Rovenska linkou 591 s přestupem na linku 391 v Troskovicích; od Jičína též linkou IREDO 510)
  • na zámek Humprecht a na hrad Kost linkou 392
  • více informací o dalších cílech na http://www.cesky-raj.info/cs/cykliste/cyklobusy.htm

TZ: KORID LK 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky