Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Další úsek Cyklostezky sv. Zdislavy povede zčásti po opuštěné výpadovce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 01. 2021 16:11
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Cyklostezka svaté Zdislavy, která je jednou z páteřních cyklotras Libereckého kraje, bude zase o něco delší. Záměr včera podpořili členové rady na svém jednání. Liberecký kraj chystá vybudovat úsek, který míří od Bílého Kostela nad Nisou k Jítravě. O dotaci zažádá ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Celková částka činí 14,8 milionu korun včetně DPH.

„Pro Liberecký kraj je důležité zajištění bezpečného cyklistického propojení Chrastavy, Bílého Kostela, Jítravy a Rynoltic, kudy vede rušná silnice číslo I/13,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták.

Některé úseky jsou již hotové, například z Nového Boru do Svoru či mezi Lvovou a Jablonným v Podještědí. Projekt připravilo zájmové sdružení Cyklostezka sv. Zdislavy Nový Bor – Bílý Kostel nad Nisou.

Celkové náklady na tento úsek cyklostezky, který míří 1,3 kilometru, činí 14.127.533,34 korun včetně DPH. Kraj by se měl podílet částkou nejvýše 3.368.048,17 korun a dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury by měla představovat 10.759.485,18 korun. „Pokud vše půjde podle plánu, zahájíme práce ve druhé polovině letošního roku a dokončíme je na jaře roku příštího,“ upřesnil Sviták.

Je to podruhé v historii, kdy kraj žádá o dotaci na stavbu cyklostezky ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Vloni jsme se žádostí uspěli a pracujeme na cyklostezce Odra–Nisa z Bílého Kostela do Chotyně,“ doplnil Jan Sviták.

Trasa zamíří z Bílého Kostela k Jítravě zprvu po pravé straně silnice I/13, která se v serpentinách vine vzhůru. K jejímu vedení se využije původní výpadovky na Děčín, dnes již zčásti zarostlé v lese. „Tato trasa je optimální, jednak není třeba řešit složité majetkoprávní poměry, a také není nutné budovat mimoúrovňové křížení silnice,“ zmínil statutární náměstek pro dopravu.

Cyklisté pak přejedou na druhou stranu po mostě na Rozkoši kolem pomníku k 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I. a po levé straně silnice I/13 dojedou až k místu, kde nad sjezdem do Jítravy odbočuje silnice na Horní Suchou.

Cyklodopravu Liberecký kraj dlouhodobě systematicky podporuje. V roce 2018 činila částka na stavby tohoto typu 5 milionů korun, stejné peníze pak v roce 2018 připravil kraj na projektovou přípravu. Roku 2019 kraj vynaložil na cyklodopravu 20 milionů a vloni podpořil projekty v této oblasti částkou 25 milionů korun.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky