Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dalších osm krajských výrobků získalo ocenění Potravina roku

07. 10. 2011

 

Dalších osm výrobků z Libereckého kraje získalo dnes označení Regionální potravina, kterou uděluje  Ministerstva zemědělství. Letos ocenění na čtyři roky získaly krůtí párečky od Prominentu, sýr Gaston s bazalkou z Mlékárny Příšovice, Bio ovčí jogurt z farmy Josefa Pulíčka Držkovský řemeslný chléb, Lomnické kostky z JVS Semilské pekárny, světlý ležák František z Harrachovské sklárny a minipivovaru, červené kysané zelí firmy Samir a Český med z Podještědí od Jiřího Vomáčky.

Ceny převzali z rukou náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a krajského radního pro zemědělství a životní prostředí Jaroslava Podzimka. Akce se zúčastnili rovněž náměstek hejtmana LK Vít Příkaský, předseda Zemědělského výboru krajského Zastupitelstva LK Milan Šír, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Martin Balatka a jeho místopředseda Robert Erlebach,

Soutěž o regionální potravinu se uskutečnila už podruhé. Letos komise vybírala z 32 produktů od 17 malých a středních potravinářských firem a živnostníků z celého kraje.

V Libereckém kraji má už takové označení 13 produktů. Do prvního ročníku se vloni přihlásilo 37 výrobků od třinácti výrobců. Prestižní cenu za rok 2010  v kategorii mléko a mléčné výrobky získal sýr Pivník jako od babičky z mlékárny Jiřího Vrkoslava, majitele farmy v Dolenci – Zlatá Olešnice. V kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů obsadila první místo Jablečná šťáva 100% společnosti Stará dáma Křižany. Nejlepším pekařským výrobkem   je Českolipský kulatý chléb z Jizerských pekáren. V kategorii masných výrobků získala ocenění Lomnická tlačenka světlá ze společnosti Lomnické jatky, a.s. Na závěr převzal certifikát včelař Vladimír Davídek ze Vsi za svůj med, kupodivu v kategorii ovoce a zelenina.

Cílem soutěže, kterou financuje Ministerstvo zemědělství, je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin.

„Je to další významná akce, která prezentuje a propaguje výrobky místních zemědělců a potravinářů. I Liberecký kraj organizuje obdobnou soutěž o Výrobek Libereckého kraje. Letos jsme předávali na Dožínkách ve Smržovce i již po osmé,“ připomněl Jaroslav Podzimek.

Prodejní výstava regionálních výrobců potravin, ochutnávky místních specialit a prezentace poskytovatelů služeb v agroturistice byla doprovázena kulturním programem, který  tradičně moderoval Tomáš Krejčíř a vystoupili v něm například  zpěváci  Heidi Janků a Martin Maxa. Výstavu letos již popáté připravila Regionální agrární radaLibereckéhokraje ve spolupráci s Libereckýmkrajem. Partnerem akce bylo poprvé Obchodní centrum FORUM Liberec, kde se konalo České švestkobraní na podporu regionálních producentů ovoce.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588