Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Delegace z Edmontonu se zajímala o nanovlákna

Mgr. Matoušová Barbora

  • 01. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6310|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Kanadskou delegaci z Edmontonu v čele se starostou města Stephenem Mandelem přijali v pondělí 31.března v sídle kraje hejtman Petr Skokan a radní Vít Příkaský. Vzhledem k tomu, že cílem návštěvy bylo navázání obchodních kontaktů, se setkání rovněž zúčastnili zástupci podnikatelské a hospodářské sféry Libereckého kraje.

 

Podle Víta Příkaského se možnosti spolupráce kanadského a českého trhu ukázaly již na předloňské návštěvě představitelů Libereckého kraje v Kanadě. „Těší nás, že jsme v roce 2006 navázali kontakt s jedním z nejvýznamnějších regionů v Kanadě, kde je velmi rozvinutý průmysl, technologie a vzdělanostní struktura, a že si dnes můžeme vzájemně vyměnit další zkušenosti. Vzhledem k tomu, že v současnosti zpracováváme Regionální inovační strategii, chceme získat zkušenosti hlavně z oblasti vědy a výzkumu, podpory inovačních center a seznámit se s hospodářskou strukturou kanadského regionu.“  

 

Hlavní zájem kanadské strany spočívá podle starosty Stephena Mandela v nanotechnologii, proto Edmontonští věnovali čas návštěvě Technické univerzity Liberec, která vyvíjí nanovlákna, a společnosti Elmarco, která se zabývá jejich praktickým využitím. „Naší prioritou, kterou máme v České republice, je nanotechnologie. Edmonton je totiž nanotechnologické centrum Kanady. Rádi bychom  zjistili, zda najdeme v této oblasti společnou řeč,“  řekl Mandel. Podle prorektora Oldřicha Jirsáka je třeba zjistit, zda mají univerzita a edmontonský ústav společné aktivity a zájmy. „Technická univerzita Liberec je připravena s tamním ústavem jednat. V případě, že bychom si mohli vzájemně prospět, uvítáme spolupráci,“

podotkl v rámci debaty o aplikačním výzkumu a vývoji na bázi nanomateriálu a následném převedení do praxe. Právě využití výzkumu v praxi je velkou devízou liberecké univerzity. „V edmontonském výzkumném ústavu a na liberecké univerzitě se zabývají stejným výzkumem. V Kanadě uvolňuje  vláda na výzkum několikanásobně větší množství prostředků, navzdory tomu má liberecká univerzita lepší výsledky. Využívá je totiž více v praxi,“  pochválil univerzitu hejtman Petr Skokan.

 

Jak zdůraznil Ron Gilbertson, ředitel a výkonný předseda Ekonomického rozvojového sdružení Edmonton, kanadská strana má zájem také o přilákání nových pracovních sil. Co se týče obchodních investic, příležitosti vidí hlavně v oblasti ropy a plynu, k jejichž nalezištím má Edmonton přístup. S touto sférou souvisí i například výstavba silnic a dálnic, proto delegaci zaujala prezentace moderní technologie opravy komunikací, kterou pro ni připravila společnost BGQuick.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky