Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den GIS se letos uskuteční v Krajské vědecké knihovně

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 11. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5810|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na celém světě je druhou listopadovou středu oslavován takzvaný GIS Day, česky Den GIS. Jeho hlavním cílem je propagace geografických informačních systémů mezi širokou, zejména laickou, veřejností. Záštitu nad již 4. ročníkem Dne GIS v Libereckém kraji převzali náměstek hejtmana Radim Zika, děkan Pedagogické fakulty Technické univerzity Liberec Miloš Raban a ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Josef Zajíček, kteří ve středu 14. listopadu v 10 hodin akci zahájí.

„Den GIS se celosvětově koná od roku 1999. Letos při jeho realizaci spolupracujeme hned s několika institucemi, které geografické informační systémy také využívají - Technickou univerzitou Liberec, Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje a Gymnáziem F. X. Šaldy v Liberci,“ uvedl náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.

 „Letošní oslava Dne GIS se uskuteční od středy 14. do pátku 16. listopadu v  Krajské vědecké knihovně v Liberci. Svou práci zde zájemcům představí specialisté formou krátkých přednášek a zejména pak při konkrétních, živých, ukázkách na počítačových stanovištích. Geografické informační systémy mají totiž v současné době velice významné místo v řízení energetických a vodohospodářských soustav, řešení krizových situací,  jakými jsou povodně či havárie, ve správě chráněných území a geologických ložisek, v lesnictví, v meteorologii či třeba v zemědělství,“ popsal letošní program v Libereckém kraji Radim Zika s tím, že součástí Dne GIS bude také doprovodná výstava plakátů, která představí další možnosti použití GIS. Ta bude přístupná v prostorách Krajské vědecké knihovny již od 9. listopadu a potrvá až do konce měsíce.

 

Geografický informační systém (GIS) je informační systém navržený pro práci s daty, která jsou reprezentována prostorovými nebo geografickými souřadnicemi. Je to automatizovaný systém pro sběr dat, jejich uchovávání, třídění, úpravu, analýzu a následné zobrazení.

„Den GIS je vlastně informační den, během něhož odborníci na geografické informační systémy informují veřejnost o tom, co je GIS a o přínosu geografie a počítačového zpracování geografických dat pro každodenní život,“ doplnila informace Irena Košková z odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí Krajského úřadu LK, která patří ve svém oboru ke špičkám v České republice i v Evropě. Například letos již pošesté v řadě zvítězila v soutěžích posterů s tématikou geografických informačních systémů  na velkých celorepublikových konferencích („GIS ve veřejné správě“ v Brně i „Konference uživatelů ESRI a Leica systémů“ v Praze). „Liberecký kraj se tak má v oblasti GIS určitě čím pochlubit. Navíc Povodňový plán Libereckého kraje se letos stal vítězem celoevropské soutěže „Living Labs Award 2007“, jejímž cílem je najít nejlepší internetové aplikace, které podporují praktická řešení pro IT rozvoj venkova a jsou zároveň  všem dostupné a připravovány ve spolupráci více subjektů. Irena Košková je také členem pracovního týmu POVIS ČR  neboli Povodňového informačního systému ČR, připomněl náměstek hejtmana.

 

První dva dny „festivalu“ GIS budou věnovány především školním kolektivům, v odpoledních hodinách pak i široké veřejnosti. V pátek 16. listopadu jsou pak do velkého sálu knihovny zváni zájemci o přednášky, které představí pestré využití GIS. Přednášející odborníci se pokusí ukázat, jak jsou GIS využívány v krizovém řízení, protipovodňové ochraně, ochraně přírody, územním plánování, dopravě, regionálním rozvoji, vzdělávání na všech stupních škol a v dalších oblastech.

 

Informace o akci Den GIS v Liberci najdete na webových stránkách kraje www.kraj-lbc.cz, a ještě podrobněji na speciálních stránkách zřízených k této příležitosti  http://gisday.tul.cz/.

Harmonogram a volné termíny pro školy

Speciálně pro školní kolektivy jsou připraveny semináře, které budou probíhat ve dnech 14. až 16. 11. (středa až pátek). Semináře budou obsahovat 15minutovou přednášku o základních principech GIS (doprovázena prezentací na plátně) a 45 minutovou část s živými úlohami, které budou studenti řešit pod vedením odborníků na přibližně deseti pracovištích.

Pro školy jsou vyhrazeny bloky v průběhu středy a čtvrtka. V této chvíli jsou všechny termíny již obsazeny, pro velký zájem školních kolektivů jsme schopni nabídnout jedině další termíny v odpoledních hodinách ve středu 14. 11. a ve čtvrtek 15. 11. (v čase od 14 hodin). V případě, že byste uvažovali o návštěvě Dne GIS s malou skupinou studentů (cca. do deseti osob), můžeme se pokusit skupinu připojit již k jinému přihlášenému kolektivu. V obou případech kontaktujte pana Pavla Knoblocha na níže uvedeném kontaktu.

Semináře jsou určeny výhradně pro předem přihlášené školní koletivy. GIS hrou je podtitulem letošního Dne GIS v Liberci. Návštěvníkům z řad škol i veřejnosti bude umožněno nahlédnout do vybraných oblastí GIS na počítačových pracovištích na velkém sále a v předsálí Krajské knihovny Liberec ve dnech 14. až 16. 11.

Počítačová pracoviště

Najdi, vyřeš, rozhodni, pomoz!


 

Simulace práce specialisty GIS na operačním středisku - využití mapových úloh hasičů a životního prostředí .

(předvedou Hasičský záchranný sbor LK a Liberecký kraj)

Znáš dobře svůj kraj?

Geografická hra, která prověří tvé znalosti!

(Liberecký kraj + Technická univerzita Liberec)

Mapové úlohy Libereckého kraje

Mapové úlohy z oblasti územního plánování, regionálního rozvoje, dopravy…
(Liberecký kraj)

Toulky 3D světem

Poznej možnosti Google Earth - Studenti studentům
(Technická univerzita Liberec)

Mapové servery nejen v zeměpise

Chytré mapy na internetu - Studenti studentům

(Gymnázium F.X.Šaldy Liberec)

Geografické informační systémy ve škole
Škola bez učitele - Studenti studentům
(Gymnázium F.X.Šaldy Liberec)

GIS při výuce na základní škole
Škola bez učitele - Děti dětem
(Základní škola Sadská)

Studio Dětská televize
Udělej si vlastní GIS reportáž!
(Dětská televize Liberec)

Pro širokou veřejnost jsou připraveny dvě příležitosti k účasti na Dni GIS.

1. Den GIS pro veřejnost aneb vyzkoušejte si práci s GIS na vlastní kůži

KDY? středa a čtvrtek 14. a 15. 11. 2007, 14 až 17 hod.
KDE? Krajská vědecká knihovna, velký sál a předsálí (2. patro)
PRO KOHO? Široká veřejnost (děti s rodiči, studenti středních a vysokých škol, učitelé, náhodní návštěvníci.)

„Pro návštěvníky bude připraveno několik pracovišť, které budou pomocí praktických ukázek předvádět možné aplikace GIS. S pomocí odborného vedení si sami návštěvníci vyzkouší jednoduché aplikace GIS a dozví se další informace o jejich využívání,“ vysvětlila Irena Košková.

2. Cyklus přednášek "Geografické informační systémy v praxi a v Libereckém kraji"
KDY? pátek 16. 11. 2007, 10 až 13 hod.
KDE? Krajská vědecká knihovna, velký sál a předsálí (2. patro)
PRO KOHO? úředníci státní správy a samosprávy (obce, ORP, krajský úřad a další), pedagogové ZŠ a SŠ, studenti středních škol a gymnázií, studenti vysokých škol, hasiči, další veřejnost...

„Pro zájemce o odborné informace o použití nástrojů a metod GIS v Libereckém kraji připravujeme soubor krátkých přednášek na téma využití GIS v krizovém řízení (hasičský záchranný sbor, povodňový plán), územním plánování, ve vzdělávání a dalších oblastech. Přednášky povedou kvalifikovaní odborníci, určeny budou ale především pro neodborníky v oboru GIS,“ zve správkyně GIS LK.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky