Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Den v Českém ráji? S pohádkami, historií a přírodou

08. 07. 2021

Skalní města a překrásná příroda – známá to definice Českého ráje. I při nepříznivém počasí je tamní turistická nabídka velmi bohatá. Za jeden den lze navštívit romantické zámky Svijany a Sychrov, objevit fenomén horolezectví v Turnovském muzeu či dozvědět se to nejzajímavější o fauně a flóře v Domě přírody.

„Český ráj má velké půvaby nejen ve slunečných dnech. Nabídka pro návštěvníky je tu pestrá po celý rok pro všechny generace. Milovníci přírody, historie, ale i ti, kteří si potřebují odpočinout a věnovat se jen sami sobě tu najdou pro sebe možnost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nově zrekonstruovaný zámek Svijany je na samém jižním okraji Českého ráje. Díky své výhodné poloze na sjezdu z dálnice D10 je proto prvním cílem výletu. Je téměř pětisetletým staříkem a v současnosti je spojen s vařením piva. K vidění tu jsou unikátní archeologické vykopávky z doby bronzové, například 3000 let stará jehlice. Za prohlídku stojí i zámecká kaple s restaurovanými stropními freskami. Děti si užijí interaktivní dobrodružnou hru Arcana, která je pomocí online her, tajných skrýší a reálných šifer zámkem provede. A nebyly by to Svijany bez ochutnávky či nákupu místního proslulého piva. Hned naproti se nachází Pivovarská restaurace.

Nejkrásnější, nejromantičtější a také prakticky nejnavštěvovanější. Všemi těmito honosnými tituly se oprávněně pyšní sychrovský zámek, známý z pohádek Zlatovláska či Nesmrtelná teta, jehož novogotická podoba důvěrně připomíná sídla anglické šlechty. Původně sloužil jako rezidence pro šlechtický rod Rohanů. Většina místností proto vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Prohlídka poskytne dokonalou představu, jak se ve 2. polovině 19. století žilo na venkovském sídle bohaté šlechtické rodiny. Zámek Sychrov jako jediný v České republice má klasické královské apartmá, které bylo připraveno pro nejvýznamnější hosty. Sychrov se pyšní přilehlým malebným parkem se skvostnou oranžerií s kavárnou. Návštěvníci Sychrova jsou ve skvělé společnosti, protože svůj čas na zámku také trávili velikáni české hudby Josef Suk a Antonín Dvořák.

K Českému ráji patří horolezectví. V srdci této oblasti, městě Turnově, expozice v místním muzeu interaktivně představuje historii, slavné osobnosti jako je Josef Rakoncaj, i zářivou budoucnost tohoto sportu.  Zajímavým zpestřením je velkoformátový obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou. Kousek od Turnova v místní části Dolánky se nalézá jedinečná expozice, jejíž návštěvníci si prostřednictvím smyslového vnímání představí všechny přírodní unikáty Českého ráje – tedy nejstarší chráněné krajinné oblasti České republiky.

Rájem zábavy pro děti je Autocamp Sedmihorky – tobogány, klouzačky a trampolíny je nenechají v klidu. Dospělí naopak ocení chvilku klidu v kavárně a wi-fi připojení zdarma.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324