Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Design Vánoc?! a PORIGAMI – práce z papíru Terezy Hradilkové. To jsou nové výstavy v Severočeském muzeu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 11. 2021 16:20
  • Kultura

Sdílet článek

Dvě zbrusu nové výstavy zahájí Severočeské muzeum v Liberci ve středu 1. prosince v 17 hodin. Ta první pod názvem Design Vánoc?! prezentuje především současné trendy ve vzhledu závěsných vánočních ozdob a designéry, kteří se tímto tématem zabývají. Výstava Porigami pak reprezentuje komplexní průřez prací z papíru architektky a designérky Terezy Hradilkové.

Dobrý design je vždy o promyšlené kombinaci vzhledu a funkce, ale také o hledání potřeb koncového uživatele. Lze však toto pravidlo aplikovat také v případě vánoční ozdoby? Tuto otázku návštěvníkům nahazuje výstava Design Vánoc?! „Výstava předkládá výběr českých designérů a firem, které se nebojí s designéry spolupracovat, a návštěvník zde nalezne ozdoby, které oproti těm běžným komerčním vynikají svým tvarem, nápaditostí či použitým materiálem,“ nastínila koncepci výstavy kurátorka Adéla Pomothy. Návštěvník zde nalezne i výběr starých vánočních ozdob z šuplíků našich babiček a dědů, které při vyjmutí z kontextu tradičně přezdobeného vánočního stromku překvapí svou jedinečností a výtvarnou nápaditostí. „Jako bonus si návštěvník může některé z vystavených ozdob zakoupit přímo v Severočeském muzeu.“

Výstava Porigami je koncipována jako průřez práce s papírem architektky a designérky Terezy Hradilkové, která vystudovala architekturu. V Asii žila a pracovala sedm let a doslova se zamilovala do tamní tradice vystřihovánek. „Když se mě lidé ptají, co dělám, tak vysvětluji, že prořezávám papírky,“ řekla s dávkou nadsázky zakladatelka značky Porigami Tereza Hradilková. Její objekty však vynikají kvalitou a osobitou estetikou. Vyrábí trojrozměrné pozvánky, péefka či na míru navržené papírové objekty a spolupracovala například s firmami Porsche nebo Mattoni, ale do jejího portfolia patří i Národní divadlo, tokijské National Art Center nebo pařížský hotel Cour des Vosges. Výstava v Severočeském muzeu představí celou škálu jejích děl, jež sahá od vizitek přes prořezávané knihy po velké papírové konstrukce určené jako ozdoba veřejných prostor.

Obě výstavy budou zahájeny vernisáží spojenou s workshopem s výtvarnicí Terezou Hradilkovou a zájemci si tak mohou některé techniky práce s prvotřídním papírem od firmy Papyrus vlastnoručně vyzkoušet.

TZ: Severočeské muzeum

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky