Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny geografických informačních systémů Liberec 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 11. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7140|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Chytré mapy na vlastní kůži

GIS – Krajská vědecká knihovna v Liberci se na tři dny stane centrem moderních technologií. Ve dnech 12. – 14. listopadu 2008 se zde konají již osmé Dny GIS Liberec. Jsou příležitostí pro odbornou a širokou veřejnost seznámit se s dynamicky se rozvíjející disciplínou využívající informační systémy pro tvorbu a zobrazení dat v geografické dimenzi. Spolupořádají je Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje a Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci. Dny GIS Liberec 2008 budou slavnostně zahájeny 12. listopadu 2008 od 10:00 hodin ve velkém konferenčním sále knihovny.

Dny GIS se na celém světě pořádají již desátým rokem, v Liberci se konají od roku 2000. Patří mezi významné akce propagující geografické informační systémy a jejich aplikace v oblastech vzdělávání, veřejné správy a krizového řízení. Nabízí možnost prakticky poznat zákulisí tvorby map a technologické využití v nejrůznějších oblastech, jako je ochrana a monitoring životního prostředí, doprava, regionální rozvoj či vzdělávání. Zaměřují se na školní kolektivy, stejně jako na zájemce z řad široké odborné i laické veřejnosti. V loňském roce se jich zúčastnilo více než 400 účastníků.

Od středy do pátku budou dopoledne věnována žákům základních a středních škol, kteří se stručně seznámí s technologiemi geografických informačních systémů a následně si je budou moci vyzkoušet na vlastní kůži. Připraveno pro ně bude několik stanovišť, které je seznámí s mapovými úloha Libereckého kraje, jako je územní plánování, zimní údržba silnic, geografické výstupy sčítání lidí, domů a bytů či lokality tzv. brownfields – nevyužitých hospodářských a výrobních objektů, s „Mapovou honičkou“ – vyhledáváním místa mimořádné situace na základě slovního popisu simulujícího tísňové volání do integrovaného záchranného systému. Premiérově budou představeny nové Geohry s tematikou Osobnosti Liberecka a Hrady na dobových zobrazeních. CENIA, česká informační agentura životního prostředí, pak představí projekt „Vítejte na zemi“, který multimediální formou seznamuje s životním prostředím. Současně se budou moci seznámit s možnostmi, které nabízí v této oblasti internet prostřednictvím Google Earth. Podruhé také bude k dispozici studio Dětské televize Liberec, které umožní natočit si vlastní reportáž s využitím mapových podkladů.

Na středu od 14:00 hodin a na čtvrtek od 16:00 hodin je připraven program pro širokou veřejnost pod názvem GIS v teple domova. V rámci praktických ukázek nabídne workshopy seznamující s GIS aplikacemi a daty, jež mohou být využívány zdarma.

Tím Dny GIS Liberec 2008 nekončí. Od 7. listopadu do 27. listopadu bude v prostorách knihovny možno shlédnout výstavu plakátů a posterů s tematikou GIS. Od pátku 7. listopadu do neděle 16. listopadu pak v okolí Liberce probíhá GeoMatch, obdoba geocachingu spočívající v hledání nenápadných schránek na zajímavých místech podle GPS souřadnic, což běžným procházkám dodává nádech dobrodružství při hledání zakopaného pokladu táborových her. Při slavnostním zahájení budou také vyhlášeny výsledky výtvarné soutěže pro žáky základních a středních škol s prostým, avšak mnohoobsažným názvem Mapy.

Na http://gisday.tul.cz lze nalézt podrobné a aktuální informace o Dnech GIS Liberec 2008, v průběhu konání navíc obohacené o on-line vysílání celé akce.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky