Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Do Granátu Turnov putují dvě prestižní ceny

30. 10. 2014

Jako každoročně se turnovské Družstvo umělecké výroby Granát zúčastnilo největší tuzemské výstavy šperků Hodiny a klenoty 2014, která se konala začátkem října na výstavišti v Praze - Holešovicích.  Letos se uskutečnil již 13. ročník, v jehož rámci se tradičně představili i designéři v oboru zlatnictví a klenotnictví. Soutěžilo se v kategoriích Studentský šperk, Umělecký šperk a Komerční šperk. „Tohoto prestižního setkání se zúčastňujeme od počátku a je pravda, že většinou do Turnova přivážíme nějaké ocenění. Povedlo se to i letos, máme dvě první místa,“ shrnul předseda představenstva Družstva umělecké výroby Granát Turnov Ing. Miloslav Šorejs.

 

Konkrétně Turnovští získali 1. místo v kategorii Komerční šperk za náhrdelník, který se sice pyšní dlouhým anglickým názvem, ale v Granátu mu neřeknou jinak než „Bílý chřestýš“. Autory tohoto šperku jsou Milan Hejral a Marek Duffek. Jako materiál bylo zvoleno stříbro, šperk je osazen třinácti sty kusy signitů. Ještě cennější je vítězství v kategorii Umělecký šperk. Hana Stehlíková a Martina Cymbálová jsou podepsány pod soupravou nazvanou „Bublinky“. Jedná se o náhrdelník, náramek a náušnice ze stříbra. Všechny tři kusy soupravy jsou osazeny českými granáty.

 

V současné době také v turnovském Granátu připravují ceny ke každoročnímu vyhlašování Českého slavíka. Kromě tradičních cen pro absolutního vítěze, objev roku a další bude letos předána také cena pro nejstahovanější českou písničku. „O této nové ceně jsme se dozvěděli na poslední chvíli, v současné době ale již finišujeme s její finální podobou. Bude to trochu něco jiného než ostatní ceny, sám jsem zvědav, jak se bude líbit,“ uvedl Miloslav Šorejs.

 

Družstvo umělecké výroby Turnov v současné době zaměstnává 270 lidí. V posledních letech zejména díky zájmu turistů o šperky s českými granáty prožívá dobré období. „Začátek letošního roku byl velmi dobrý, potom se vše bohužel zastavilo krizí na Ukrajině. Jezdí méně turistů z Ruska, ale naštěstí nemůžeme hovořit o nějakém zásadním propadu. Podle stávajících čísel víme, že i tento rok pro nás ekonomicky dopadne velmi dobře,“ hodnotí předseda představenstva.

 

Vznik DUV Granát se datuje do roku 1953. Tehdy byly do nově vzniklého družstva začleněny jednotlivé zlatnické a brusičské dílny z Turnova, Rovenska pod Troskami, Lomnice nad Popelkou, Dolního Bousova a Frýdštejna. Družstvo mělo ústředí v turnovské ulici Sokolovo (dnes Trávnice). V nové budově na Výšince družstvo sídlí od roku 1960.

V České republice má Granát síť vlastních obchodů, tři jsou v Praze, po jednom v Českém Krumlově, Českých Budějovicích a Liberci, dva obchody jsou v Turnově.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588