Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do Liberce doputovala výstava upozorňující na práva dětí

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 25. 09. 2015 09:55

Sdílet článek

Do Libereckého kraje zavítala putovní výstava s názvem Právo na dětství, kterou v rámci svého projektu přichystalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Výstava nabízí jedinečnou možnost získat prostřednictvím interaktivních kvízů nebo edukativních videí zajímavé informace z oblasti pěstounství a péče o ohrožené děti.

Na dětské návštěvníky expozice čekají zajímavé kvízy, mimo jiné se dozvědí více o svých právech a mohou si otestovat znalosti ze světa filmů a literatury. Na výstavě jsou k vidění také výtvarné práce, ve kterých vyjádřily své pocity a zážitky děti z dětských domovů i z pěstounských rodin.

„Výstavu je možné navštívit v prostorách Obchodního centra Forum v Liberci, naproti vstupu do kina Cinema City, do 28. září 2015. V rámci výstavy prezentují svou práci členové Pracovní skupiny pro vyhledávání náhradních rodičů zřízené Krajským úřadem Libereckého kraje,“ říká Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana pro sociální odbor.

V pondělí 28. září od 15 hodin budou na výstavě přítomni pracovníci neziskové organizace Amina o.p.s., kteří se věnují spolupráci s pěstounskými rodinami (www.amina-nrp.cz). Zájemci budou mít možnost seznámit se blíže s touto organizací a neformálně pohovořit s pracovníky o pěstounské péči a doprovázení.

Toto odpoledne mohou děti zdarma využít nabídku kreativní dílny Krasohled Pavly Petrnouškové (www.krasohled.info).

„Výstava je součástí kampaně Právo na dětství, která přináší souhrnný materiál k problematice ochrany práv dětí. Poskytuje informace o právech dětí jak samotným dětem, tak laické i odborné veřejnosti. Na kampani oceňuji zejména její komplexnost, kdy například na webových stránkách www.pravonadetstvi.cz najdou děti rady, kam se obrátit, když se ocitnou v pro ně neřešitelné a svízelné situaci. Tím může být rozvod jejich rodičů, obavy ze školy nebo se prostě doma necítí dobře a jsou přesvědčeni, že se k nim okolí nechová tak, jak by mělo. Informace šité na míru a přitom srozumitelně podané zde najdou i děti žijící v dětských domovech či podobných zařízeních nebo u pěstounů,“ vysvětluje Lenka Kadlecová. 

Kampaň vychází z mezinárodně platné Úmluvy o právech dítěte a české Národní strategie ochrany práv dětí. Ta si klade za cíl vytvořit systém zajišťující ochranu všech práv každého dítěte, naplňování jeho potřeb a zvyšování kvality jeho života za účasti dítěte v rozhodovacích procesech, které se ho týkají.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky